V večstanovanjski hiši iz leta 1800 je nastal popolnoma nov interier, ki se nesramežljivo spogleduje s preteklostjo, a hkrati pogumno stopa v prihodnost.

Oblikovno bogata rešitev, tako značilna za ljubljanski biro Arhimetrics, je rezultat podrobne analize in premišljenega eksperimentiranja. Začetno izhodišče je bilo 42 m2 veliko stanovanje, ostanek nekoč zračnega meščanskega doma. Majhna bivalna površina in obstoječa razporeditev servisnih prostorov sta predstavljala svojevrsten izziv pri snovanju novega tlorisa in interierja, saj je naročnik želel, da bi prostor lahko gostil do štiri osebe – popotnike, ki se za dan ali dva ustavijo v naši prestolnici.

Arhitekti so stanovanje zarisali popolnoma na novo – z rušenjem predelnih sten so ustvarili večji multifunkcionalen in fleksibilen prostor, ki ga dopolnjujeta kuhinja in kopalnica na svojih izvirnih pozicijah. Tak prostor so oblekli v nove obloge – gladke stene so reliefno poudarili s stenskimi letvami, na tla položili nov masiven parket v vzorcu ribje kosti in prostor vizualno obogatili z zavesami, lestenci in ogledali, ki nas popeljejo nazaj v 19. stoletje. Na to klasično osnovo pa so naplastili bogato sodobno oblikovanje, ki s svojim zadržanim maksimalizmom, udarnimi linijami, nasičenimi barvami in sistemskimi rešitvami obiskovalcu nudi pravo vizualno poslastico.

Kot najizvirnejši element oblikovanja gotovo izstopijo stene. V dnevni sobi delni sivi oplesk ne upošteva klasične simetrije in postavitve letvic, s čimer arhitekti iskrivo zanikajo svoje strogo izhodišče in ga zasukajo v sodobnejšo smer. Ena od umetelno oblikovanih sten v kuhinji se spremeni v skrivni prehod v kopalnico. Intimo in počitek po napornem raziskovanju prestolnice pa lahko popotnik najde za parafrazo klasične stene: za (ne)prosojno zaveso, ki kot baldahin ovije v dnevni prostor umeščeno posteljo.

Prepričajo nas tudi številne druge oblikovalske rešitve: TV element je postal omara za oblačila, hodnik garderoba, kuhinja tudi zajtrkovalnica, jedilnica delovni kotiček, raztegljivi kavč pa dodatno ležišče za dva.

Atraktiven ambient je v svojstven odsev Ljubljane: je klasična zasnova, v katerem dom vsakič znova najdejo sodobno oblikovanje, drzne ideje in spoštljivi ljudje, ki v starem iščejo navdih za nove presežke.

Interier: ARHIMETRICS (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič)

Fotografije: Miran Kambič