Zaključni omet in fasadna barva sta prva bojna linija fasade. Sploh barva mora zdržati najrazličnejše okolijske in vremenske vplive, zato je pomembno, da jo izberemo premišljeno. Kaj je pomembno vedeti o fasadnih barvah in kakšni so trendi na tem področju, smo vprašali Cirilo Colnar Mikeln, vodjo razvoja dekorativnih premazov pri Helios TBLUS.

»Barvni odtenek je seveda zelo pomemben. Kajti vsaka zgradba je umeščena v neko okolje in s svojim izgledom in tudi barvo seveda vpliva nanj. Ni pa to edina niti ne glavna funkcija fasade. Kajti fasadne površine so izpostavljene številnim škodljivim vremenskim in UV vplivom, prav tako tudi vlagi in prav vlaga je tista, ki je največji sovražnik fasadnih površin. Vlažne površine so idealno mesto,  gojišče za mikroorganizme. Na njih se odlaga tudi umazanija,« opisuje Colnar Mikeln, ki posebej opozarja na to, da naj bo izbrana fasadna barva UV obstojna, da pod vplivom sonca ne bo zbledela oziroma »abšlesala«, kakor radi rečemo.

Bledenje fasad opazimo navadno pri sicer lepih barvnih odtenkih, vendar narejenih na osnovi organskih pigmentov, za katere je značilno, da so vremensko in UV slabo obstojni. Veliko bolje je zato izbrati odtenke s pigmenti na anorganski osnovi, svetuje strokovnjakinja. »Vsekakor. Če govorimo o fasadnih površinah, ki so izpostavljene vedno močnejšemu UV sevanju, je potrebno izbrati obstojne pigmente. To so anorganski pigmenti, ki so UV in vremensko obstojni.«

V Heliosu so prav v ta namen pripravili novo barvno karto Exterior Colour Collection. Gre za zbirko 450 nians za fasadne premaze, narejene na osnovi anorganskih pigmentov, kar pomeni, da zagotavljajo maksimalno obstojnost tako proti UV sevanju kot tudi vremenskim poškodbam. Te odtenke lahko pripravimo za vse fasadne barve, tudi za novo fasadno barvo SPEKTRA Renoxan. Gre za fasadno barvo z visoko UV zaščito, še posebej primerno za obnovo zaključnega sloja toplotno izolacijskih sistemov na osnovi mineralne volne ter objektov z višjo izpostavljenostjo vlagi ter posledično rasti alg in plesni. Prav tako priporočljivo pa jo je uporabiti za neizolirane stare fasade, saj visoka paroprepustnost barve omogoča prehajanje vlage skozi zidne površine ter tako ohranja zdravo bivalno klimo v notranjih prostorih.

Pastelni odtenki se manj segrevajo

Kako pa je z izbiro barve fasade? Strokovnjaki priporočajo predvsem pastelne tone, ki absorbirajo manj toplotne energije ter tako še dodatno podaljšajo življenjsko dobo premaza. Če ste radi v koraku s trendi, pa vsekakor lahko posežete tudi po pestrem naboru sivih in temnejših odtenkov, ki so trenutno zelo moderni. Skrb, da bi se temneje obarvana fasada v toplejšem delu leta pretirano segrevala in posledično zaradi raztezkov in skrčkov popokala, je odveč, saj so sodobne barve, ki jih mešajo v obratih Heliosa, pripravljene tako, da se kljub temnim odtenkom trpežne, ne pokajo in ne bledijo.

IR nianse.

»Obstajajo namreč pigmenti, reče se jim IR reflektivni pigmenti, katerih značilnost je, da odbijajo velik del toplotnega spektra sončnega sevanja. To pomeni infrardeči del spektra, ki je odgovoren za segrevanje. S pomočjo teh pigmentov lahko naredimo tudi temno sivo nianso, celo zelo črno in premaz v takem odtenku se bo približno podobno segreval kot svetlejši, pastelni barvni odtenki, zato bo tudi manj poškodb in bo življenjska doba tako obarvanega temnega premaza podobna svetlo obarvanemu premazu,« pojasnjuje Colnar Mikeln in dodaja, da je v njihovi barvni karti Exterior Colour Collection na voljo  kar 70 takšnih temnih nians (označene so z ☼IR).

Če se običajna temna fasada poleti zaradi sonca segreje tudi do 80 stopinj C bo fasada, premazana z tako imenovanim hladnim odtenkom fasadne barve SPEKTRA Top Dry, dosegla segrevanje le med 40 in 50 stopinjami C. Fasadna barva SPEKTRA Top Dry pa je tudi izredno hitro sušeča ter tako predstavlja odlično zaščito fasade pred dežjem, roso in meglo.

Za lepo, barvno svežo fasado, ki ne prepušča vode in na kateri se ne nabirajo alge in umazanija, torej ne potrebujete veliko. SPEKTRA Top Dry ali SPEKTRA Renoxan premaza sta odgovor na vse fasadne izzive!

Sponzorirana vsebina