Ko pritisne vročina in se v strešna okna upre sonce, brez senčil ne gre. Ker so okna vgrajena v poševnino strehe si z zavesami, ki visijo, ne moremo ravno pomagati, lahko pa si omislimo druga notranja ali zunanja senčila. Z njimi bomo nadzorovali vhod dnevne svetlobo in toplote v prostor, si zagotovili intimnost, poskrbeli za dekoracijo in hkrati zaščitili okno pred vremenskimi vplivi.

Konstrukcije strešnih oken so različne, zato že ob nakupu oken preverimo, kakšen izbor senčil imamo na voljo. Prednost dajmo proizvajalcu s širokim izborom senčil, saj je to jamstvo, da bomo res dobili tisto, kar potrebujemo. Nenazadnje so senčila precej pomemben del strešnega okna, saj nam lahko zelo zmanjšajo pretirano pregrevanje mansarde v poletnih mesecih, pozimi pa preprečijo izgubo toplote.

Senčila na strešnih oknih so koristen dodatek pri senčenju in tudi dekoraciji prostora.

Notranja

Za strešna okna so tako kot za običajna okna na voljo notranja in zunanja senčila. Z notranjimi zmanjšamo vstop svetlobe v prostor, odvisno od materiala (enoslojna ali dvoslojna) lahko z njimi prostor samo zasenčimo ali popolnoma zatemnimo. Na voljo imamo tudi senčila različnih barv in vzorcev, kar jim daje dekorativno noto.

Kakovostno senčilo za strešno okno ima pri straneh vodila, saj se le tako lepo odpira tudi na nizkih naklonih in ne dela pretiranega »trebuha« v notranjost.

Kakovostno senčilo za strešno okno ima pri straneh vodila, zaradi katerih se lepo odpira tudi na nizkih naklonih in ne dela pretiranega »trebuha« v notranjost, medtem ko se pritrditvi senčil s plastičnimi vrvicami ob straneh rajši izognimo, saj jih sonce segreje in postanejo povsem mlahave, UV žarki pa jih lahko dobesedno uničijo.

Zunanja

Zunanja senčila imajo pri strešnih oknih še večji pomen od notranjih. Obrnjena so namreč k soncu, viru svetlobe in toplote. Zato so tudi v slovenskih predpisih zahteve, da morajo okna, ki so obrnjena proti vzhodu, jugu in zahodu imeti zunanje senčenje. S tem se poleti prepreči segrevanje v mansardi in zmanjša poraba elektrike z hlajenje, če je to sploh potrebno.

Zunanje mrežasto senčilo preprečuje vročini vstopiti v prostor. Notranja senčila pa so namenjena predvsem temnenju in povečevanju toplotne izolativnosti v zimskem času.

Izbiramo lahko med zunanjimi mrežastimi senčili, ki se razpnejo na zunanji strani stekel in zmanjšajo vdor sončne vročine do 70 odstotkov, medtem ko prostor »le« zasenčijo, ali zunanjimi roletami, ki zadržijo vsaj 87 % sončne vročine, ustvarijo popolno temo, so močna zaščita pred hrupom dežja in točo ter zagotavljajo intimnost.

Roleta na strešnih oknih ponuja temnenje tudi v najmočnejšem soncu, zelo učinkovito zadržuje vročino in ščiti strešno okno pred vremenskimi neprilikami, na primer pred točo.

Dobra izolativnost

Kakšno senčilo pa izberemo, če želimo čim bolj zmanjšati toplotne izgube skozi strešna okna? Dvojno plisirano senčilo, ki se lahko odpre tako iz zgornje kot spodnje strani, ima zelo dobre izolativne lastnosti, saj izboljša izolativnost stekla tudi za 20 odstotkov, tako imenovana siesta senčila pa ob uporabi ustvarijo nekakšen dodatni sloj zraka, ki je dober izolator.

Med energijsko najuspešnejša senčila se uvrščajo tudi zunanje rolete, saj zadržijo 95 odstotkov sončne toplote, kar lahko pomeni tudi 6° C nižjo temperaturo poleti v prostoru, hkrati pa izboljšuje izolativnost stekla do 16 odstotkov. Poleg tega je roleta lahko gnana z elektromotorjem in ji upravljamo preko daljinca (zelo priporočljiva izbira za težko dostopna strešna okna) ali pa na solarni pogon, pri čemer baterija na solarno polnjenje zagotavlja do 600 premikov tudi takrat, kadar ni sonca.

Foto: Velux