Tople dneve od pomladi do pozne jeseni radi preživljamo na prostem. Več se zadržujemo na balkonih, vrtovih, verandah in terasah, sploh če imamo te kotičke prijetno opremljene in urejene z veliko lesa, ki prinaša toplino, domačnost in ugodje. Da bomo tudi letos na lesenih terasah lahko brezskrbno uživali, je zdaj čas, da jim vdahnemo malo svežine in jih zaščitimo z oljem. V članku svetujemo, kako to narediti najbolj preprosto.

Les je trajnosten material, s katerim ne morete zgrešiti pri opremi notranjih ali zunanjih ambientov. Prinaša povezanost z naravo in se poda tako rustikalnemu slogu kot moderno zasnovanim domovom. Vedno pogostejše se lastniki zanj odločajo tudi pri talnih oblogah teras, pri čemer izbirajo bolj odporne lesne vrste, kot so teak, macesen, ipe in termično obdelani lesovi, ki so že sami po sebi precej neobčutljivi na vremenske razmere in imajo tudi brez zaščite dolgo življenjsko dobo, celo dvajset let in več.

Kljub tej neobčutljivosti pa zaradi izpostavljenosti UV žarkom, dežju, snegu in podobnim nevšečnostim, lesene terase vseeno zbledijo, posivijo, izgubijo sijaj, morda razpokajo. Da bi to preprečili in jih ohranili v najboljši kondiciji na dolgi rok, jim pomagajte z občasno nego – naoljite jih, kar je preprost postopek, ki vam ne vzame veliko časa. Lotite se ga lahko kar po naslednjih korakih:  

Terase, ki so bolj izpostavljene senčnim mestom in področjem z več vlage, je pred oljenjem priporočljivo dodatno zaščititi z biocidnim sredstvom, kar zmanjšuje nastanek črnenja lesa zaradi rasti gliv modrivk in plesni.

1. korak: čiščenje

Z lesenih desk najprej s pometanjem ali uporabo mehke krtače odstranite grobo umazanijo. Za odstranjevanje propadlega lesa, maha in alg lahko uporabite posebno čistilo, ki odstranjuje tudi sivino; če je umazanije res veliko, pa si izjemoma lahko pomagate z visokotlačnim čistilcem. Bodite previdni, da ne nastavite curka na preveliko moč (bolje je razpršen curek) in ohranite zadostno razdaljo. Če opazite, da je les že začel propadati, ga pred nanosom olja tudi obrusite.

2. korak: oljenje

Pred nanosom olja naj bo les popolnoma suh. Oljenje je najbolje opraviti na dan, ko je temperatura zraka med 15 in 25 °C in zračna vlažnost ne presega 75 %.

Izberite ustrezno naravno olje, na primer Belinka Oil Decking, ki je primerno za odpornejše vrste lesa (macesen, hrast, akacija, kostanj ter tropski les, kot sta tik in bangkirai). Takšno olje prodira globoko v les, ga poživi, obarva in poudari njegovo naravno strukturo. Naoljena površina odbija vodo in umazanijo ter omogoča lažje čiščenje. Ker ne tvori filma na površini, ni mehurjenja in luščenja filma zaradi krčenja in nabrekanja lesa.

Olje nanesite s pomočjo krpe, čopiča ali valjčka v izdatni količini in ga pustite od 10 do 20 minut, da se dobro vpije. Če leseno teraso ščitite prvič, nanesite nanjo dva sloja olja v presledku 24 ur, sicer zadostuje že en sloj.

Belinka Oil Decking vsebuje UV-filtre in UV-absorberje, ki povečujejo obstojnost lesa na vremenske vplive.

3. Brisanje

Odvečno olje obrišite in les spolirajte s čisto vpojno krpo, ki jo nato po uporabi nujno namočite v vodi ali sežgite, ker lahko v nasprotnem primeru pride do njenega samovžiga. Leseno teraso pa v nadaljevanju opazujte in po potrebi spet naoljite čez eno leto.

Olje se v globini lesa posuši v nekaj dneh, zato v tem času ne priporočamo večjih obremenitev terase. 

Vse potrebne izdelke za nego zunanjih lesenih površin dobite v spletni trgovini Mavrica. Dodatne informacije o oljenju lesa pa lahko poiščete tudi na spletni strani znamke Belinka, ki je že več kot 70 let sinonim za razvoj in proizvodnjo novih, vedno boljših izdelkov, ki les zaščitijo in ga plemenitijo. 

Sponzorirana vsebina