Kristina Matičič je kreativka po duši, ki se je dolgo časa spogledovala z oblikovanjem gline, pred nekaj leti pa končno uresničila svojo veliko željo. V prostem času, ko odloži belo haljo, tako svojo ustvarjalno plat izživi ob oblikovanju prekrasnih skodelic, vaz in skled pod znamko MK Glina.

Kristina je namreč zobozdravnica, a kadar v ordinaciji ne skrbi za zobno zdravje svojih pacientov, se rada usede za vreteno. Željo po rokovanju z glino je čutila že od nekdaj, leta 2019 pa je svojo veliko željo uresničila in se udeležila delavnice pri Ines Kovačič. Prav slednja ji je podarila znanje, ki ga pri delu z glino uporablja še danes, pokazala pa ji je tudi, kako jo na čase ukaniti. Glina se lahko, če se ne ravnaš po njenih pravilih, izkaže za še kako muhasto. A ko enkrat osvojiš pravila, ustvarjalcu ponudi mnoge možnosti in kreativne priložnosti.

»Najprej sem se učila preprostejših oblik – valjev in majhnih skledic. Na začetku niso pomembne oblike, ampak to, da se naučiš, kako sploh spraviti kepo gline v središče vrteče se plošče. Ko ti to enkrat uspe in ko ti »centriranje« pride v kri, pa nastane vse mogoče. Od preprostih oblik manjših izdelkov sem napredovala k večjim izdelkom, bolj kompleksnim oblikam – kot so na primer vaze in čajniki. Na začetku je bila vsaka nova oblika izziv, z vajo in ponavljanjem pa sem jih obvladala,« prizna Kristina in doda: »Vaja dela mojstra, ne?!«

Svoje izdelke bi sicer najpreprosteje opisala kot: Po-občutku, za-dušo in z-veseljem. Narejeni so z občutkom, z dušo in z veliko veselja. Pri ustvarjanju jo navdihuje že glina kot taka. Delo z njo in neskončne možnosti, ki jih pri oblikovanju ponuja.

Inspirirajo jo tudi tehnike izdelave, pa barve, glazure in tudi napake, iz katerih vzklijejo novi izzivi. Glina pa ima tudi zdravilne učinke, o čemer pričajo številni ustvarjalci, ki so se lotili rokovanja s tem naravnim materialom. Kot pojasni Kristina, ob delu z glino vzpostavlja tudi stik s svojo notranjostjo:

»Ko se z glino povežem, sem mirna in hvaležna, da lahko z njo ustvarjam in sem v svojem bistvu. Kadar sem v takšnem stanju, izdelki nastajajo sami od sebe, rojevajo se nove ideje, glina sodeluje. Ni več pritiska, le jaz in glina ter ustvarjalni proces. Verjamem, da je glina moja učiteljica, zdravilka in vodnica. In to se prenese v skodelice ter tudi občuti. Ko tako skodelico prime v roke nekdo drug in iz nje pije, se to občutje prenese tudi nanj. V veliko veselje mi je, kadar so moje skodelice ljudem res všeč in postanejo njihove najljubše.«

V zadnjem času svoje izdelke pogosto obogati še z različnimi poslikavami. Kot pojasni sogovornica, se je ideja po motivih cvetov in različnih motivik rodila popolnoma spontano, po tečaju risanja pri akademski kiparki in slikarki Veri Stankovič. Z njeno pomočjo se je znebila strahu pred tem, kaj bi si o njenih risbah mislili drugi. Prvo skodelico z motivom cvetja je pred časom izdelala za prijateljico Meto, katere želja so bile poslikave s perujskim volčjim jabolkom oz. andsko jagodo. Slednjo prepoznamo po oranžni »lampiončkasti« obliki, ki se razrašča tudi na naših vrtovih.

»Pol leta sem se obotavljala, potem pa sem se lotila risanja rož in se za zdaj še nisem ustavila. Rože so trenutno moj najljubši motiv, predvsem zato, ker lahko zanje uporabim vse barve in vse možne kombinacije gline in glazure. Letos pa se bodo rože, na predlog prijateljice Ane, morda spremenile v mačke,« z nasmehom pojasni ustvarjalka, ki rada upošteva predloge drugih, saj so ji v izziv in navdih, da osvoji še nova znanja.

V prihodnosti bi tako rada opravila nacionalno poklicno kvalifikacijo za lončarko, saj se ne boji novih izzivov in znanj. Lani je med drugim osvajala recepte za nove glazure, letos pa bo to pretvorila še v prakso s številnimi preizkusi in vajami. Marca je zaživela tudi nova spletna trgovina, v kateri je svoje izdelke še bolj približala novim lastnikom.

Več >>>  www.mkglina.si

Fotografije: Klara Šulek in Miha Čelak