Fasada ni zgolj barva hiše. Je zunanji ovoj stavbe, ki ščiti pred vremenskimi vplivi in hrupom ter zagotavlja prvo obrambno linijo pred izgubami energije. Z izbiro prave fasade lahko zmanjšate toplotne izgube kar za 40 odstotkov, privarčujete pri porabi energentov za ogrevanje oziroma hlajenje ter hkrati izboljšate toplotno ugodje.

Troslojna kontaktna fasada

Čeprav poznamo več vrst fasad, je pri stanovanjskih stavbah najbolj pogosta in tudi cenovno najbolj dostopna tankoslojna kontaktna fasada, ki je sistemska rešitev, primerna tako za novogradnje kot tudi prenove. Pri kontaktnih fasadah so, tako kot pove že samo ime, zaključni sloji fasade v neposrednem kontaktu z nosilno konstrukcijo oziroma praviloma s toplotno izolacijo, same plasti fasade pa si sledijo v naslednjem vrstnem redu: lepilo, toplotnoizolacijska obloga, sidra, osnovni omet, v katerega je vtisnjena armirna mrežica, osnovni in vmesni premaz ter zaključni dekorativni sloj.

Kamena volna je dimenzijsko stabilen material, ki se ne krči in ne širi na vročini in mrazu, zato je odlična izbira tudi pri temnih odtenkih barv zaključnega fasadnega sloja. Fasadne plošče iz kamene volne so v fazi proizvodnje obdane s trajno vodoodbojno emulzijo, zaradi mineralnega izvora pa so naravno odporne na mikroorganizme in žuželke.

Izolacija iz kamene volne

Najpomembnejša od komponent je seveda toplotnoizolacijska obloga, na primer kamena volna, ki dosega vse sodobne smernice za gradnjo, odličnega proizvajalca tovrstne izolacije pa najdemo tudi pri nas. V prodajnem programu podjetja Knauf Insulation so kar trije tipi fasadnih izolacij iz kamene volne, vsi pa zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, manjšo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje, zaščito konstrukcije pred vremenskimi vplivi in izboljšanje toplotnega ugodja.

PRIDOBITE POPUSTE ZA RAZLIČNE IZOLACIJSKE MATERIALA KNAUF INSULATION TUKAJ

Prva tip so fasadne plošče Smartwall, ki so idealna izbira pri izvedbah fasad na individualnih hišah (eno in dvostanovanjske stavbe), tako za obnove kot tudi za novogradnje. Posebnost plošč Smartwall N C1 so izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,034), priročne dimenzije, dobre mehanske lastnosti ter enostranski silikatni obrizg.

Druga možnost je fasadna plošča iz kamene volne FKD-S Thermal, ki jo odlikujejo izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,035), priročne dimenzije, majhna teža in dobre mehanske lastnosti. Primerna je tako za eno- in dvostanovanjske objekte, kot tudi za večstanovanjske objekte ter je namenjena tako energetskim prenovam fasad obstoječih objektov, kot tudi za novogradnje.

Tretja opcija pa so fasane lamele iz kamene volne FKL, ki se priporočajo zlasti za novogradnje. Zaradi dobre vzdolžne upogljivosti so lamele primerne tudi za toplotno izolacijo fasad z okroglinami ter ostalih polkrožnih, ovalnih ali stolpičastih arhitekturnih elementov.

Sistemske fasadne rešitve z izolacijo Knauf Insulation zagotavljajo toplotno izolativnost, paropropustnost, ki objektu omogoča dihanje, zvočno izolativnost in požarno varnost. Zaradi popolne negorljivosti jih je v nasprotju z večino drugih fasadnih izolacij možno vgrajevati tudi na visoke stavbe in druge pomembnejše stavbe, kjer so strožje zakonodajne zahteve glede požarne varnosti.

Debelina fasade

Priporočena debelina fasadne izolacije je dandanes pri novogradnjah in sanacijah približno 14 do 16 cm, odvisno od tipa uporabljene toplotne izolacije in sestave nosilnega zidu. Betonske stene se toplotno bolj prevodne od opečnatih ali penobetonskih zidakov, zato na beton vgradimo večjo debelino izolacije.

Če ste v dilemi ali bi vgradili 14 ali 16 cm debeline neke izolacije, se vsekakor odločite za večjo debelino. Strošek preostalega materiala in dela je v obeh primerih praktično enak, kar pomeni, da dodatnih dveh centimetrov te izolacije ne boste mogli več dobiti ceneje kot v tem trenutku neposredno pred izvedbo.

Pomembni so šolani in certificirani izvajalci

Na koncu je treba poudariti še, da je pri izvedbi fasade izredno pomemben izbor izvajalcev, ki zagotavljajo natančno izvedbo, skladno z navodili stroke, ter kakovost materialov, ki morajo biti sistemsko certificirani.

Ker gre za dolgoročno naložbo, materialov in izvajalcev ne izbirajmo glede na trenutno cenovno dostopnost, temveč se raje odločimo za celostno in kakovostno rešitev na enem mestu. Poiščimo izvajalce, ki so s strani ponudnikov fasadnih rešitev šolani in certificirani, saj bomo le tako prepričani, da bo tudi izvedba kakovostna. Že nekaj majhnih napak pri izvedbi lahko povzroči katastrofalno škodo na fasadi. Pomembno je, da investitorji poznajo svoje želje in zahteve, ki jih imajo za svojo stavbo, in da to zahtevajo tudi od izvajalcev. Cenene rešitve vsekakor niso prava izbira za fasado, s katero želimo zagotoviti dolgoročno kakovost bivanja.

Če želite sebi in svojim najdražjim zagotoviti udobje na dolgi rok, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation. Oglejte si ponudbo Knauf Insulation, njihovi svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko jim pišete ali jih pokličite na 04 5114 105.