Na obrobju Bratislave je arhitekt Martin Skoček zasnoval hišo, ki na intriganten način povezuje preteklost s sedanjostjo.

Na parceli na obrobju Bratislave, ki jo je kupila štiričlanska družina, je stala stara, od zoba časa načeta kmečka hiša, zgrajena v začetku prejšnjega stoletja. Analiza konstrukcije je pokazala, da hiša ni vredna obnove, zato so arhitekti predlagali njeno rušitev. A rušenje je potekalo nekoliko drugače kot po navadi: hišo so opeko za opeko razgradili, opeke očistili in shranili za ponovno uporabo.

Na mestu stare hiše so zgradili podolgovato, pritlično hišo. Navzven deluje povsem sodobna: beli ometi in pocinkana pločevinasta streha, velike zasteklitve in bazen … A ko vstopimo v hišo, se šele razkrije njena večplastnost. Opeke hiše predhodnice oblagajo stene. Veliki strešni nosilci govorijo o mojstrstvu konstrukcije, ki se skriva pod na videz navadno pločevinasto kritino. Pohištvo, izbrano, masivno, dopolnjujejo umetniški poudarki; zenitalna svetloba preko strešnih oken pa osvetljuje izbrane prostore z mistično svetlobo.

Ta pritlična hiša, ki navzven povzema tradicionalno podolgovato kmečko hišo, je tudi v razporeditvi prostorov sledila tradiciji. Kot pri nas, so bile tudi slovaške hiše namreč nekdaj razdeljene na tri, v tlorisu bolj ali manj enakovredne enote: na dve sobi in na sredinsko umeščeno kuhinjo, ki je bila hkrati tudi shrambni prostor. Le-ta se je vedno povezovala z zunanjostjo: z vrtom in živino, ki se je na njem pasla. Tudi v novi hiši je v osrednjem prostoru, z velikimi celostenskimi zasteklitvami, nastal t. i. ‘pitvor’ – osrednji, družabni prostor hiše, povezan z vrtom.

V njem je na eni strani umeščena kuhinja – velik kuhinjski otok, oblečen v celoti v jeklo, ter za njim kuhinjska omara iz masivnega hrasta, v kateri se skriva tudi kuhinjsko korito.

Drugi del osrednjega prostora je namenjen jedilnici in dnevni sobi.

Na obeh skrajnih stranicah hiše najdemo spalnice in kopalnico, osvetljene tudi preko velikih strešnih oken. Svetloba, ki pada skozi njih, osvetljuje pomembne točke teh prostorov – otroško pisalno mizo, na primer, ali pa prostostoječo kopalno kad.

Vsekakor je v hiši na obrobju Bratislave ustvarjena prav posebna atmosfera. Čeprav nova, je hiša povezana s preteklostjo, njeni lastniki pa obkroženi s tradicijo, obrtništvom, umetnostjo in kvalitetnimi naravnimi materiali.

Arhitektura: Martin Skoček

Fotografije: Matej Hakár