Vsi, no vsaj v večini, radi brskamo po spletu in iščemo nasvete, s katerimi bi še polepšali svoje stanovanje, bivalno okolje. A vse prevečkrat naletimo na široko paleto idej, med katero se enostavno ne moremo odločiti. Obstaja pa nekaj ultimativnih pravil, ki bi jih morali poznati vsi ljubitelji opremljanja doma, morda pa prav med njimi najdete navdih za naslednji projekt.

Pri opremljanju ali prenovi doma pogosto naletimo na kopico ovir ali pa se znajdemo na koncu slepe ulice in ne vemo kam točno naprej. Prav zato nam majhna znanja in nasveti lahko pridejo še kako prav, sploh če so že tako preizkušena, kot spodnja. Da se ne boste opekli, tako kot nekateri pred vami, si preberite nasvete, ki vam bodo morda v navdih ali le v pomoč.

V majhnih prostorih si lahko dovolite nekaj več drznosti. Strokovnjaki so namreč mnenja, da lahko grafični printi, tapete ali drzne barve na majhni površini naredijo velik učinek. Prav hodniki so pogosto zapostavljeni pri izbiri barv, v tujini je priljubljena praksa, da hodnike obarvajo v drzne odtenke vijoličaste ali zelene. Stopite iz cone udobja in vklopite domišljijo. Tovrstno ozadje bo kot nalašč za zbirko zanimivih slik.

Vir: Pinterest

Naj vas ne bo strah eksperimentirati z vzorci in teksturami. Na ta način boste vizualno obogatili sobo, zato si vzemite čas pri izbiri blazin, okvirjev ali cvetličnih korit. Kombinirajte pikice, črte, monokromatske odtenke in živopisano barvno paleto, vse z mero okusa, ki vam je blizu.

Ne veste kam s spominki? Če imate dovolj prostora, postavite mizico, na katero lahko odložite dragoceno kolekcijo spominkov, ki imajo bodisi zgodovinsko bodisi čustveno vrednost. Namesto, da jih tlačite na police, bodo na majhni stenski mizici prišli precej bolj do izraza.

Vir: VT Wonen

So vam ljube starine, po drugi strani pa vas privlači tudi sodobno oblikovanje? Nič zato! Najbolj šik je prav kombinacija obojega. Podajte se v starinarnico ali pobrskajte po spletu za zanimivimi starinskimi kosi, nato pa nanje postavite sodobno umetniško delo katerega izmed ljubih oblikovalcev.

Mislite, da je za lepo opremljeno domovanje, ki žanje zavist, vedno potrebno odšteti kup denarja? Daleč od resnice. Strokovnjaki namreč svetujejo, da pri opremljanju vključite tako denarnici prijazne kose kot nekaj tistih, za katere ste pripravljeni odšteti več denarja. Prav ravnotežje je mogoče doseči prav z različnimi cenovnimi razredi, saj na ta način posebni kosi pridejo še bolj do izraza. In kam nameniti denar? V pohištvo kot so postelja, sedežna garnitura in jedilna miza!

Vir: Instagram

Preproga doda prostoru toplino, zato strokovnjaki svetujejo, da je nikoli ne kupujete na spletu. Le težko boste ujeli pravo barvo, prav tako je morda tekstura povsem drugačna, kot ste si predstavljali. Če imate na voljo dovolj prostora, boste vtis pričarali z veliko preprogo. Večja kot je le ta, večji bo čutiti prostor.

Če ste naveličani enakih jedilnih stolov, boste prav posebno dinamiko v jedilnico vnesli, če boste zmešali nekaj različnih stilov stolov. Če vam je to preveč drzno, lahko poseben stol izberete le za pročelje mize.

Vir: decor8

Še nekaj kratkih nasvetov, s katerimi boste naredili vtis:

  • Dekorativni predmeti kot so sveče, vaze, rastline, naj stojijo na kupu v trojicah.
  • Pogosto menjajte dekoracijo na čajni mizici. Na sredino postavite večji kos, kot je cvetlični šopek, potem pa kompozicijo nagrajujte s knjigami, skulpturami, svečkami in kipci.
  • Ne sledite trendom! Strokovnjaki so mnenja, da se nikar ne zgledujte po sosedih, temveč uberite svojo pot, ki vam bo pisana na kožo.
  • Vsako leto si privoščite dva kvalitetna kosa, v desetih letih se bo tako nabrala že dih jemajoča zbirka.