»Ko bi vsaj obstajala takšna zibelka, v kateri se dojenček ne bi nič prebujal, ampak bi kot angelček spal do jutra …« sanjarimo utrujeni starši. Zagotovo bodo snovalci pohištva enkrat izdelali tudi takšno, za zdaj pa poznamo le modele, ki lahko zagotavljajo varnost, udobje in so nadvse prikupni na pogled. Otroška soba z moderno zibko ali koškom je stilsko dovršena, pa tudi praktična.

Opremljanje sobe za novorojenčka je vznemirljiv korak na poti starševstva. Navsezadnje gre za prostor, kjer bo otrok preživel veliko časa, zato seveda mora biti prijeten, udoben, varen in praktičen tudi za starše. To še posebej velja za posteljico. Ne glede na to, kakšno zibko ali košek izberemo za prve mesece po rojstvu, pred nakupom preverimo varnostne certifikate.

Vrste

otroška zbika

Standardna zibka nima posebnih funkcij (razen zibanja), ponuja le prostor za spanje. Ni zložljiva, niti opremljena s shranjevalnimi površinami (predali, policami) in drugimi funkcionalnimi elementi. Če iščete osnovo, je takšna zibelka prava.

otroška zbika

Košek je bolj kompakten, lažje prenosljiv in se ne ziblje. Je običajno cenejši kot zibka in za prve mesece po rojstvu ponuja varno spalno okolje. Njegova prednost je, da ga lahko zložimo in po potrebi prestavljamo iz prostora v prostor.

otroška zbika

Multifunkcionalne zibke in koški lahko vključujejo tudi shranjevalne površine, stol za starša ali celo previjalno mizo. So točno to, kar imajo v imenu – uporabni na več različnih načinov.

otroška zbika

Obstajajo tudi specialne zibke in koški, kamor uvrščamo takšne iz eko materialov ali nestandardnih oblik. Če so varne, ni prav nič narobe, da si izberemo posteljico iz te kategorije. Z njo bomo zanesljivo dali sobi poseben pečat.

Varnost

Otrok lahko v zibki, košku oziroma prvi posteljici, odvisno od velikosti, spi od rojstva pa vse do drugega leta starosti. To je ravno tisto obdobje, ki je po statistikah sodeč za otoka precej nevarno, saj se v posteljah lahko zgodijo številne nesreče. Takole bomo najbolje poskrbeli za varnost:

  • Ne uporabljajmo težkih odej in blazin: majhen otrok nima veliko mišične moči. Če se skotali pod debelo odejo, se lahko zaduši. Da mu bo toplo, mu raje kupimo debelejšo pižamo.
  • Tudi starost pohištva pri varnosti igra vlogo. Čeprav je simpatična ideja, da bi za svojega dojenčka uporabili več deset let staro zibko, ki jo še od prednikov hranimo na podstrešju, ne storimo tega za vsako ceno. Modernejše in novejše so opremljene z varnostnimi mehanizmi, ki jih nekoč še niso poznali.
  • Zibka, posteljica ali košek naj ponujajo možnost regulacije višine ograje. Ko dojenček že zna sedeti ali vstati, je treba ograjo nastaviti višje, kar prepreči, da bi se otrok prevrnil čez rob.
  • Zibka naj stoji stran od visečih predmetov, kot so zavese. Če so preblizu, jih otrok prej ali slej lahko doseže, povleče in nesreča je tu.

otroška zbika

Otroška zibka Klemen, Slovenska postelja, je iz visoko kakovostnega masivnega bukovega oljenega lesa. Posteljica ima s strani vgrajene prozorna pleksi stekla, da otroka lahko vidimo. Zibka je obešena na tekstilne nosilce, ki zaradi nizkega težišča omogočajo zelo dolgo in enakomerno nihanje. Otrok se ob morebitnem premikanju v posteljici posledično rahlo zaziblje in s tem umiri.

otroška zbika

Zibko, ki se očitno zgleduje po arhitekturi slovenskih kozolcev, je zasnoval priznani slovenski arhitekt Janez Suhadolc, izdelal pa Vojko Kovač. Košara se ziblje na zatičih med stebroma in jo je mogoče sneti in samostojno prenašati. Večina delov zibke je struženih. 

Foto: Pinterest, Leander, SnuzPod