Ena od vrstnih hiš v predmestju Prage je bila deležna prav posebne preobrazbe. Stavba iz sedemdesetih let minulega stoletja je tako dobila novo zunanjo podobo, najbolj temeljite prenove pa je bila deležna njena notranjost.

V predmestju češke prestolnice, v enem izmed nizu vrstnih hiš, so arhitekti biroja No Architects poskrbeli za zelo očitno transformacijo. Iz vrstne hiše 70. let so namreč oblikovali nov dom mlade družine, ki pa je pogosto odsotna. Morda tudi to pojasni dejstvo, da se najvišja etaža hiše praktično spogleduje z letališčem, medtem ko se pogled razteza vse tja do gore Bílá Hora.

Naročnik zaradi svojega dela pogosto potuje po svetu, da pa bi imel njegov dom v češki prestolnici kar najbolj praktično lokacijo, je z družino (morda tudi po naključju) izbral vrstno hišo nedaleč od letališča. Privlačil jih je prostoren vrt za hišo, pa tudi njena višina, ki omogoča razglede daleč naokrog. Čeprav je bila hiša vseljiva, se je družina odločila za prenovo. Temeljito prenovo.

Trinadstropna vrstna hiša z vidno kletjo je tako doživela preobrazbo, primerno za novo tisočletje. V ta namen so hišo povsem »slekli« in ji nadeli nova oblačila ter s tem omogočili, da v celoti izkoristi svoj bivalni potencial.

Arhitekti so nekdaj jekleno stopnišče, ki je povezovalo vse štiri etaže, s temnega kota hiše prestavili v dnevni prostor. Danes masivno leseno stopnišče z zanimivim vzorčenjem predstavlja hrbtenico stavbe. Z novo umestitvijo so stopnišče tudi osvobodili zidov, zaradi česar je postalo bolj svetlo, bivanje v navpični liniji pa bolj družabno.

To ni bilo povsem preprosto, saj so etažno konstrukcijo iz votlih plošč v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja izvedli stanovalci sami, zato arhitekti in gradbeniki niti niso vedeli, kaj pričakovati. Vsak korak v procesu prenove je zato še za odtenek bolj premišljen, usklajen s statikom in gradbenim podjetjem. Da le ne bi prišlo do neprijetnih presenečenj.

Celovita sanacija je poleg ojačitve hiše zajemala tudi popolno zamenjavo notranje infrastrukture, vključno z električnimi inštalacijami, zamenjavo oken, izolacijo fasade, rušitev in prezidavo terase, popravilo strehe, zamenjavo vseh talnih površin itd. Tudi tloris je bil deležen večjih sprememb – poleg preumestitve stopnišča so odprli kuhinjo in jo povezali z bivalnim delom, posamezne prostore pa prestavili na drugo stran hiše.  

Interier je na prvi pogled minimalističen, a pozorno oko zazna vrsto premišljenih detajlov. Bodisi na vratih omaric ali v izbiri posameznih kosov pohištva. Interier tako lepo uteleša življenjski ritem družine in njihovo odprtost za potovanja, zato bi ga težko uvrstili v eno samo stilsko kategorijo.

Minimalistično zasnovo popestrijo spominki s potovanj in osebni predmeti lastnikov, naravo pa v prostor vnaša tudi samorastoči mah, ki nadomešča umetniško delo v jedilnem prostoru.

Fotografije: Studio Flusser