Razmišljate o nakupu ali najemu kletnega stanovanja? Bi si morda kar v hiši svojih staršev uredili bivalne prostore v kleti? Preden se dokončno odločite, preverite, kakšni so plusi in minusi življenja tako rekoč pod zemljo.

Prednosti

Več prostora: Kletna stanovanja so pogosto urejena v enodružinskih hišah, zato obsegajo več prostora, kot ga običajna stanovanja v večstanovanjskih zgradbah.

Cena: Ne samo, da so prostornejša, za kletno ali polkletno stanovanje je treba po navadi odšteti manj denarja, bodisi za nakup ali za najemnino. Ravno v najetem kletnem stanovanju lahko preverite, ali se vam neka soseska sploh zdi dovolj privlačna, da bi v njej ostali dlje časa.

Več zasebnosti: Običajno imajo kletna stanovanja manjša okna, ki so postavljena višje v steni ali celo pod stropom, dostikrat pa imajo tudi dodatni izhod na lasten vrtiček ali del dvorišča, zato nudijo več zasebnosti. Ni vam potrebno hoditi niti mimo ostalih stanovanj v stavbi.

Ni stopnic: Ker praktično živite na nivoju tal ali pod njimi, odpade problem vzpenjanja po stopnicah navzgor, kvečjemu je dostop do stanovanja po stopnicah navzdol. To je izredno praktično pri vselitvi in prinašanju pohištva v stanovanje.

Slabosti

Nižji stropi: Nekatera kletna stanovanja imajo nižje strope in ožji vhod. Preden se odločite za nakup ali najem takšnega stanovanja, izmerite pohištvo ter se prepričajte, da vas nižji strop ne bo motil.

Več hrupa: Kadar kletno stanovanje ni protihrupno izolirano, se vanj lahko prenaša kar precej zvokov iz zgornjih nadstropij in neposredno iz ulice. Preverite razmere takrat, ko so stanovalci nad vami doma. Slišite njihov televizor? Pogovore? Pasji lajež? Kako glasna je vodovodna napeljava? Hrup je zagotovo negativni faktor, zato ga ne zanemarite.

Pomanjkanje naravne svetlobe: Manjša in višje postavljena okna sicer nudijo več zasebnosti, vendar tudi manj naravne svetlobe. To je treba nadomestiti s pametno postavitvijo luči.

Poplave: Ob večjih nalivih, lahko kleti hitro zalije voda. Preden kupite, najamete ali si uredite kletno stokanje v hiši staršev, preverite, kako je z vlago in poplavno ogroženostjo. V vlažnem prostoru se lahko pojavi tudi plesen, kar ni ravno zdravju prijazno in je posebej zoprno, če ste alergik.

Potencialno manj varna: Kletno stanovanje je zaradi svoje lege lažje dostopno, vsem na očeh in zato potencialno manj varno kot višje ležeča stanovanjska površina. Na vrata in okna namestite potrebno zaščito, tudi varnostne kamere niso slaba ideja.

Kaj je še potrebno vedeti?

Temperatura: Sobna temperatura v kletnih stanovanjih je lahko istočasno prednost in slabost. Med poletnimi meseci je v kletnem stanovanju zagotovo hladneje, zato ne boste potrebovali klimatske naprave. Vendar to velja tudi za zimske mesece, ko se višina ogrevalnih stroškov lahko povzpne v nebo.

Fotografije: Pinterest