Elsie de Wolfe, znana pod vzdevkom Lady Mendl, je bila ameriška notranja dekoraterka, avtorica in igralka. Čeprav jo že več kot pol stoletja ni med nami, do danes v svetu oblikovanja ostaja ikona. Rojena je bila daljnega leta 1859 v New Yorku.

Danes je znana kot mati notranjega oblikovanja. Po navedbah ameriške revije The New Yorker, ki slovi po svojih novelah, kritikah in vrhunskem novinarstvu, je poklic notranjega oblikovanja izumila prav de Wolfejeva. Njen občutek za slog in barve naj bi se kazal že v ranem otroštvu.

Od gledališke kariere do notranjega oblikovanja

Svojo poklicno pot je začela kot amaterska gledališka igralka. Pred tem se je de Wolfejeva izobraževala v New Yorku in Edinburghu na Škotskem, kjer je živela pri sorodnikih po materini strani. V tistem času je spoznala visoke kroge londonske družbe, vključno s kraljico Viktorijo.  

Kmalu po vrnitvi v New York je nekaj let igrala različne komične in zgodovinske vloge, tudi na Broadwayju. Pri vstopu na gledališki trg ji je pomagala bližnja prijateljica in agentka Elisabeth Marbury. Tam je izstopala predvsem zaradi svojega videza in svojevrstnega načina oblačenja. Kritiki so jo oboževali, vsako poletje pa je z veseljem izbirala oblike vrhunskih pariških modnih oblikovalcev. Leta 1935 je bila razglašena za najbolje oblečeno žensko na svetu.

Kariera  v notranjem oblikovanju

Po zaključeni igralski karieri se je de Wolfejeva usmerila na področje notranjega oblikovanja, takrat skoraj izključno moškega področja. Njen uspeh pri okrasitvi hiš in njene povezave v družbi so pripomogle k njenemu hitremu napredku in poznanstvu.

Komisijo za oblikovanje notranjosti Colony kluba, prvega družabnega kluba v New Yorku za ženske, ji je pomagal prepričati prijatelj in arhitekt Stanford White. Tam so njena oblikovalska načela slovela predvsem po preprostosti, zračnosti, uporabi ogledal, svetlih odtenkov barv, tkanin in vizualni enotnosti. Uspeh pri oblikovanju Colony kluba je bila prelomnica v njenem življenju in karieri, s čimer se je uvrstila med najbolj iskane profesionalne notranje dekoraterje tistega dne.

Ugledne stranke in pisarne na 5. aveniji

V naslednjih šestih letih je de Wolfejeva oblikovala notranjost številnih prestižnih zasebnih domov, klubov in podjetij. Do leta 1913 je njen ugled tako narasel, da je njen studio zavzel celo nadstropje pisarn na 5. aveniji. Tistega leta je prejela tudi največjo provizijo od premogovniškega magnata Henryja Claya Fricka, enega najbogatejših ljudi v Ameriki v tistem času.

Med njenimi uglednimi strankami so bile Amy Vanderbilt, Anne Morgan, vojvoda in vojvodinja Windsor, Henry Clay in Adelaide Frick. Notranjost bogatih domov je iz temnega viktorijanskega sloga spremenila v lahke in intimne prostore s svežimi barvami. Zanašala se je predvsem na francosko pohištvo in dodatke iz 18. stoletja.

Vila Trianon in zabave s Coco Chanel

V času uspeha si je de Wolfejeva kupila Vilo Trianon v Versaillesu. Razbitino iz 18. stoletja, ki jo je prvotno zgradil Ludvik XIV, je obnovila v sanjsko opremljeno bivališče. Vila je postala priljubljeno mesto za razkošno družbeno življenje in zabave s slavnimi in mednarodno poznanimi ljudmi tistega časa. De Wolfejeva se je družila in zabavala s Coco Chanel, Douglasom Fairbanksom, Noelom Cowardom in Elso Maxwell.    

V sredini dvajsetih let prejšnjega stoletja se je poročila s Charlesom Mendlom, britanskim diplomatom v Franciji. Ob izbruhu druge svetovne vojne sta se preselila v Hollywood. Po vojni se je de Wolfejeva vrnila v francosko Villa Trianon, kjer je leta 1950 tudi umrla. Njena avtobiografija je izšla po njeni smrti.

Fotografije: Pinterest, Unsplash