Nevtralen okvir za razgiban vsakdan: stanovanje pri Domžalah

V novi soseski pri Domžalah si je mlada družina ustvarila dom. Dom, ki predstavlja topel in nevtralen okvir za bivanje, ki ga bo lahko skozi čas napolnila z lastnim karakterjem in življenjem.

0
Stanovanje D, P PLUS arhitekti

S prihodom prvega otroka je družina začela aktivno razmišljati o selitvi v večje in prostornejše stanovanje. Soseska Gaj je bila ravno takrat v zaključni fazi izgradnje. Ob nakupu trosobnega stanovanja so se povezali z birojem P PLUS arhitekti, ki jim je pomagal takrat še nedokončano stanovanje prilagoditi njihovim željam: z gradbenim podjetjem, ki je gradilo sosesko, so sodelovali pri minimalnih spremembah v tlorisu in zaključnih delih, ki pa so odločno vplivale na kvaliteto bivanja in končni ambient v prostoru. Tako so eno sobo priključili dnevni sobi, ki je s tem postala prostornejša, se odločili o drugačnem parketu in kopalnice opremili s ploščicami po njihovih željah: in vse to – zaradi pravočasne vključitve naročnikov in arhitektov v načrtovalni proces – z minimalnimi gradbenimi deli.

Stanovanje D, P PLUS arhitekti

Da je stanovanje zares ukrojeno po meri naročnikov, so arhitekti večino pohištvenih kosov zasnovali po meri. Odločili so se za sodobne in čiste linije z ozkim naborom matierialov in barv. Ta odmerjeni minimalizem – s svojo izčiščenostjo in nevtralno paleto – pa ni prav nič dolgočasen. Številne odprte police namreč kar vabijo k temu, da jih družina napolni s svojimi zgodbami in pravo veselje bo stanovanje obiskati, ko ga bodo dodobra posvojili.

Osnovni okvir – bogat temen parket, razgibano vgradno pohištvo in poudarjene stene v keramiki – so dopolnjeni s sodobnimi, bogatimi pohištvenimi kosi: tapiciranimi naslonjači za okroglo jedilno mizo, temnim kavčem in lahkmi barskimi stolčki v dnevni sobi ali pa lebdečo posteljo, prislonjeno na bogato tapicirano vzglavje v spalnici. Kopalnici sta obloženi s ploščicami v velikem formatu, le tuš in kad zasijeta z mozaično oblogo. Piko na i postavijo skrbno izbrana funkcionalna in ambientalna svetila: slednja so vgrajena kar v pohištvene kose, kar najlažje opazimo v kuhinji in kopalnici.

“Z naročnikoma smo se zelo dobro ujeli in ugotovili, da imamo podoben pogled na bivanjsko kulturo in estetiko. Pomembno je, da se med projektantom in naročnikom ustvari konstruktiven dialog. Arhitekt mora seveda upoštevati želje naročnika, je pa prav tako pomembno, da naročnik prisluhne strokovnim argumentom, kadar prihaja do usklajevanj,” zaključi arhitekt Primož Boršič.

Interier: P PLUS arhitekti (projektna skupina: Primož Boršič, m.i.a., Tina Špat, m.i.a.)

Fotografije: Primož Boršič