Naj imate velik zelenjavni vrt in dolge gredice rož ali samo nekaj lončnic v stanovanju – zalivanje je nujno. Običajno pri majhnih zalivalnih površinah delo opravimo kar ročno, z zalivalko, ki pa je lahko pravi modni dodatek vrta. In ne, ni treba, da je vsa zarjavela in zastarela. Predstavljamo vam 20 modernih zalivalk.

Tako kot ima mnogo od nas najljubšo majico in hlače, tako ima vsak vrtnar svojo najljubšo zalivalko. Obstaja jih mnogo vrst, vsaka je drugačna in ponuja drugačno izkušnjo zalivanja, odvisno od njene velikostih, dolžine njenega vratu in širine pršilne šobe.

  • Vrtna zalivalka je običajno večja in lahko drži od 10 do 15 litrov vode. Opremljena je z velikim ročajem in pršilno glavo, da lahko vodo škropi bolj na široko. Odlična je za zalivanje večjih rastlin, zelenjavnih gredic in živih mej.
  • Balkonska zalivalka je lahko replika vrtne, vendar manjša. Njen volumen je le od 3 do 5 litrov. Kot že ime pove, je primerna za uporabo na balkonskih vrtičkih ter za rastline na zunanjih okenskih policah in terasah.
  • Notranja zalivalka pa je najmanjša, idealna za zalivanje lončnic. Drži okoli 2 litra vode, ima dolg, ozek vrat in je brez pršilne šobe.
Kovinska ali plastična?

Zalivalke so največkrat izdelane iz dveh materialov: bodisi plastike ali kovine. Plastične so cenejše in malo manj trpežne, vendar so lažje in enostavne za dviganje in prenašanje. Kovinske, galvanizirane so po drugi strani bolj vzdržljive, brez težav dočakajo več desetletij, a so tudi težje. Oboje dobro opravljajo svoje delo, zato je izbira povsem prepuščena vašemu lastnemu okusu in potrebam.

Velikost in položaj vratu

Odločilno je, da pred nakupom zalivalke razmislite, katere rastline boste z njo zalivali. Pri lončnicah se bolje obnese zalivalka z dolgim ukrivljenim vratom, ki lažje pride pod liste. Dolg vrat je priročen tudi za rastline v visečih lončkih in tiste na težje dostopnejših mestih. Kratek vrat zalivalke pa je boljši v vseh drugih primerih, sploh pa za rastline, ki se jih zaliva od zgoraj navzdol.

Kaj pa držalo zalivalke? Čeprav se zdi nepomembno, mora biti zalivalka tudi prijetna in udobna za držanje. Nekatere imajo kar dva ročaja, z dvema rokama jih je namreč lažje upravljati (primerno za starejše ljudi in otroke) in uravnavati curek vode.

Pršilna šoba

Pršilni šobi nekateri pravijo tudi rozeta in je ena najpomembnejših značilnosti zalivalke. Zelo praktično je, da je rozeta snemljiva, saj jo je v tem primeru lažje čistiti, kadar se zamaši. Še boljša moderna pridobitev pa so nastavljive rozete, pri katerih se curek vode lahko prilagaja glede na potrebe: lahko je močnejši ali nežnejši. S slednjim se zaliva rastline z občutljivimi listi, popke ali čisto mlade, ravnokar vzklile poganjke.

Fotografije: Pinterest