Otroci so naš veliki učitelji, saj nam odprejo oči in nas opogumijo, da stopimo izven območja ugodja. Pogosto pa prav po njihovi zaslugi najdemo tudi novo življenjski pot, saj nas spodbujajo k nenehnemu raziskovanju in vedoželjnosti. Znamka Skrivnosti iz gozda je plod otroške razigranosti in starševske skrbi, saj pri nastajanju prekrasnih lesenih igral sodeluje celotna družina s staršema Urško in Janijem na čelu.

Če iščete navdih, zanj povprašajte ljudi, ki so izzive pretvorili v priložnosti. Urška Plemenitaš Iršič je v času pred epidemijo vodila uspešno plesno šolo, ki pa jo je bila v kovidnih časih primorana zapreti. Učiteljici pravljične joge in duli sicer spretnosti ne manjka, nova življenjska prelomnica pa jo je spodbudila, da razmisli o novi poslovni poti.

»Bila sem izjemno žalostna. Plesno šolo, ki je delovala več kot sedem let, sem zgradila povsem sama. Čez noč pa sem bila primorana zapreti vrata. Tako sem začela razmišljati o stvareh, ki me veselijo in do katerih občutim strast. Porodila se mi je ideja o oblikovanju lesenih igrač, saj sem že pri svojih otrocih opazila veliko naklonjenost lesu, naravnim materialom. Tudi sama sem od nekdaj zaljubljena v lesene izdelke, zato sem nekaj idej predložila možu, ki pa jih je s svojo tehniško spretnostjo in inženirskim znanjem pretvoril v izdelke,« pojasnjuje mamica štirih otrok, ki je igrače oblikovala po potrebi najmlajših.

Poleg estetske vrednosti lesenih igrač jih namreč odlikuje tudi uporabnost, saj so primerne za otroke različnih starosti. Kot pojasnjuje Urška igrače otroci hitro prerastejo, postanejo jim neuporabne in nezanimive, zato je želela oblikovati takšne, ki bodo primerne tako za malčke kot starejše otroke.

Družinica biva v sožitju z naravo, saj se njihova hišica nahaja tik ob robu gozda. Prav zato veliko časa preživijo med raziskovanjem gozdnih skrivnosti, od koder se je porodila tudi ideja za poimenovanje znamke. Gozd je namreč poln skrivnost, poln možnosti za igro in raziskovanje. Pod znamko Skrivnosti iz gozda se tako skrivajo brezčasne igrače, oblikovane na otrokom prijazen način.

»Otroci so že vsakodnevno stimulirani s kričečimi barvami, zato smo igrače izdelali iz naravnih materialov v nevtralnih tonih. Izognili smo se kemični obdelavi lesa in ohranili material, prijeten na otip,« pojasnjuje ustvarjalka, ki ji pri vodenju znamke na pomoč priskoči celotna družina. Kot omenjeno, je mož Jani tisti, ki pomaga s svojim tehničnim znanjem, otroci pa vsak izdelek preizkusijo in prispevajo k njegovi izboljšavi s svojimi predlogi. V delo z lesom je vpeta celotna družina, tudi najmlajši se radi motajo po očetovi delavnici in ustvarjajo iz odpadnih koščkov lesa.

»Stremimo k temu, da so igrače zabavne in poučne. Balasta je pri igračah ogromno, sploh kar se cenenih igrač, ki po nekaj dneh polomljene pristanejo v smetnjaku, tiče. Prav zato smo svojo znamko osnovali na minimalizmu in uporabnosti ter trajnosti. Naše igrače spodbujajo motoriko in domišljijo. Recimo naš gugalnik s toboganom, ki je najbolj priljubljene artikel naše spletne trgovine, še zdaleč ni namenjen le plezanju, temveč ima kar sedem različnih načinov uporabe,« obrazloži sogovornica.

Tudi piklerjev trikotnik je zasnovan tako, da ga lahko uporabljate kot šotor, dodate tobogan ali pa plezalno desko z oprimki ter spodbudite otroke k plezanju. Bistvenega pomena je tudi premišljena potrošnja, saj bodo lesene igrače vaše otroke spremljale vse od kobacanja do šole. Ker so igrače narejene iz lesa jih je mogoče v primeru, da se kakšen delček zlomi, popraviti. Tako igrače zabavajo vse družinske člane, od najmlajšega do najstarejšega, saj lahko prav vsakega zamoti katera izmed dejavnosti, ki jih igrače Skrivnosti iz gozda ponujajo.

»Prav na to smo tako ponosni, saj naše igrače lahko uporabimo za različno stare otroke. V naši družini so štirje otroci in za vsakega smo morali kupovati svoje igrače, saj jim tiste, s katerimi so se igrali starejši niso bile zanimive. Tako pa lahko otroci prvega starostnega obdobja uporabljajo ene in iste igrače.«

Kot prva sta v delavnici nastala gugalnik in ravnotežnostna deska, nato so se osredotočili predvsem na notranja igrala, saj slovenski otroci zaradi narave podnebja velik del leta preživijo za štirimi stenami domov. Različne izdelke znamke Skrivnosti iz gozda je mogoče med seboj tudi kombinirati, saj so deli med seboj kompatibilni. Pri izdelavi igrač je v večji meri uporabljen les breze, ki je mehak, obenem pa se lepo vklaplja v sodobne interjerje.

»Veliko časa in energije usmerjamo v nadaljnji razvoj. Tudi v prihodnosti želimo oblikovati spekter notranjih igral in otroku prijaznih igrač po principih pedagogik povezanih z naravo. Kmalu bomo predstavili novo linijo izdelkov, ki doslej v Sloveniji še niso poznani. Poleg piklerja v obliki kvadrata, ki ga je mogoče uporabljati tudi kot tablo ali šotor, bo na voljo tudi notranja gugalnica. Veste, stvari, ki pri otrocih najbolj delujejo, so preproste. Pogosto je tako potrebno pogledati le nekaj korakov nazaj, pa najdeš izdelek, ki jih bo navdušil,« zaključuje Urška.