Podjetje Jysk je svoji verigi v Sloveniji dodalo že 21. trgovino v Celju. Ta pa ne bo takšna, kot jih poznamo doslej, ampak temelji na novem skandinavskem konceptu, ki je še bližji kupcem. V okviru otvoritve novega celjskega salona je Jysk organiziral še okroglo mizo o kakovosti življenja in spanja, povabljeni so na to temo debatirali tudi o razlikah med Slovenci in Danci. Slednje si namreč velja vzeti za zgled, saj se zadnja leta redno uvrščajo na vrh lestvic najbolj srečnih narodov.

Gostje okrogle mize so bili dr. Leja Dolenc Grošelj, vodja centra za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo Nevrološke klinike na UKC Ljubljana, predsednik Društva slovensko-danskega prijateljstva Mitja Gregorič, bloger Jure Marolt, pogovor pa je moderirala priljubljena voditeljica Bernarda Žarn.

In kaj so ugotovili? Vsi so se strinjali, da je spanje pomembno za dobro počutje človeka, vendar pa Slovenci po mednarodnih raziskavah sodeč nismo ravno za zgled v kakovosti spanja. Spimo premalo in slabo, dostikrat na neprimernih ležiščih. Dr. Leja Dolenc Grošelj je opozorila, da naše spanje motijo tudi telefoni in tablice, ki oddajajo škodljivo modro svetlobo ter se zaradi tega tudi zbudimo bolj utrujeni, kot bi se sicer.

Danci se v kakovosti spanja veliko bolje odrežejo, vedno poskrbijo, da imajo dovolj časa zase in za počitek. Ali kot je je povedal Mitja Gregorič, predsednik Društva Slovensko danskega prijateljstva: »Ljudje se vedno dobro počutimo ko smo srečni in Danci to zelo dobro vedo. Medtem ko si Slovenci želimo biti srečni, Danci glede tega tudi dejansko kaj naredijo.«

Novi salon Jysk v Celju bo z bogato ponudbo izdelkov za dom in spanje, predvsem pa z dobro podkovanimi prodajalci, ki z nasveti znajo pomagati strankam, vsekakor skrbel, da se bomo Slovenci lahko v kakovosti spanja in življenjskega okolja bolj približali Dancem ter si znali vzeli več časa za ljudi in stvari, ki nas osrečujejo.

Fotografije: JYSK