Iz neurejene podstrehe v interier z obilico šarma

Arhitektka Petja Zupančič je v podstrehi večstanovanjske stavbe uredila očarljiv dom s poudarkom na svetlobi.

0

Na stotine podstreh večstanovanjskih hiš ostaja neizkoriščenih, čeprav obljubljajo izjemen potencial za bivanje. Trije lastniki večstanovanjske hiše na Tivolski cesti v Ljubljani so ta potencial prepoznali, odkupili podstreho stavbe, v kateri bivajo, spremenili njeno namembnost in v njej uredili stanovanja. Ena od investitorjev je bila tudi arhitektka Petja Zupančič, ki je pozabljeni kotiček podstrehe nad svojim stanovanjem najprej namenila zase in svoje ateljejsko delo, kasneje pa se ga je odločila oddati najemnikom.

Kar 85 m2 veliko stanovanje je s strešnimi okni odprla na tri strani neba in s tem zagotovila ne le prijetno naravno osvetlitev, pač pa tudi romantičen razgled na razgibano staromeščansko okolico. Strešna konstrukcija je bila obnovljena in ohranjena v svoji izvirni obliki, kar se je izkazalo za dvorezen meč: stanovanje je namreč ohranilo svoj podstrešni čar, ki pa se mu je morala popolnoma podrediti notranja oprema. Poleg vešal je notranjo opremo omejevala tudi nizka stojna višina na kar treh koncih stanovanja. Kljub temu, da arhitektka pravi, da “za stanovanje nikoli ni izrisala točnega načrta, saj zase delaš bolj po občutku,” pa je jasno, da je umestitvi notranje opreme med vešala in dimnike, ki prebadajo sicer odprto podstrešje, posvetila posebno pozornost.

Večji del kvadrature je namenila odprtemu in pretočnemu bivalnemu prostoru, v katerem svoja mesta zasedajo udobni kavči, jedilnica in kuhinja; spalnica pa na dvignjenem podestu izkorišča višino podstrehe. Kupljeno pohištvo dopolnjuje oprema po meri, ki do milimetra natančno zapolnjuje kotičke med podporami in dimniki in zagotavlja neopazen shranjevalni prostor.

Ko zvečer zaide sonce in se skozi velika strešna okna v stanovanje prebije le soj mestnih luči, pa le-to oživi na povsem unikaten način. Stanovanje namreč osvetljuje lastno zvezdno nebo v obliki številnih ‘edisonk’, ki se na različnih višinah in v razgibanem rastru spuščajo izpod poševnega stropa podstrehe. Preplet njihovih kablov in možnost odmerjanja osvetlitve nad nami zariše vsakič drugačne, a prav vsakič očarljive konstelacije.

Stanovanje na Tivolski tako ni le premišljena investicija, ni le politična misel, ki opozarja na potencial neizkoriščenih podstreh, pač pa je poleg tega še senzibilno in premišljeno oblikovan prostor, ki so ga kot dom že posvojili njegovi prvi najemniki.

Interier: Petja Zupančič

Fotografije: Lara Romih

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *