‘Hamptons’, priljubljen tradicionalni slog, katerega rojstni kraj je vzhodna obala Long Islanda v Ameriki, dom številnih premožnih Newyorčanov, kamor so radi pobegnili pred pritiskom mestnega življenja. Ikonski slog Hamptona so še posebej dobro sprejeli Avstralci, saj je postal eden od najbolj priljubljenih trendov njihovih domov.

Kakšen je dom v slogu Hamptona?

Hampton slog hiše sega nazaj več kot 200 let, ko so kmečke hiše spremenili v barake na plaži. Skozi leta se je takšen slog hiš razvijal, hiše so postajale vse večje ter vse bolj priljubljene med slavnimi in premožnimi osebnostmi. Čeprav se je slog skozi leta spreminjal, so hiše ohranile sproščen občutek plaže, zamolkle bele, peščeno kremne, svetlo sive in različne odtenke modrih tonov, obložene stene (weatherboards) ter prostorne odprte tlorise.

Slog tako imenovane hiše na plaži je klasično prefinjen, sproščen, a hkrati zelo udoben in pristaja skoraj vsakemu domu. Značilno pa je, da večja je hiša, boljše je. (*the bigger the better).

Zunanja fasada Hampton hiš se razlikuje glede na podnebje

Avstralija ima sicer dokaj milo podnebje z obilico ostrega sonca, zato si Avstralci prizadevajo uporabljati sodobne kakovostne materiale, ki so odporni proti tovrstnim vremenskim razmeram, kot so na primer obložene stene iz vlaknastih cementnih plošč namesto pravega lesa. Prav tako so te plošče/deske (weatherboards) odporne na upogibanje, luščenje ter na poškodbe vlage in ognja. Za izdelavo streh pa Avstralci zelo veliko uporabljajo tipične valovite jeklene plošče, kot je Colorbond.

Značilnost hiš v slogu Hamptona vključujejo tudi dvokapne strehe, velike balkone, mogočne stebre, ki so mnogokrat obloženi v kamen, in luči v obliki lantern.

Ključ Hamptons sloga hiše so elementi, ki ponazarjajo bližino obale in morja

Poleg tipičnih materialov, kot so les, kamen, svetleč krom in lan, najdemo v sodobnem Hampton slogu trendovske dodatke materialov, kot so poliran beton, brušen nikelj in mat črna kovina, kar pripomore k bolj modernemu videzu Hampton sloga.

Prav tako najdemo v avstralskem Hampton slogu opažne stene, lesena tla in velika okna, ki prinesejo naravno svetlobo, kar naredi dom še posebno prijazen.

Bela barva deluje čisto, daje občutek prostornosti in je glavni odtenek sloga Hampton

Vsaka prenova notranje opreme v slogu Hampton se začne z izborom osnovne bele barve in stenskimi oblogami. Pomembno je, da izberemo pravi odtenek bele, kar je med množico belih odtenkov, ki jih imamo na voljo, lahko kar izziv. Nevtralna bela, boljše hladnejši odtenek kot pretopel in čim bolj svetel, bo najboljši izbor pri slogu Hampton.

V tradicionalnem Hampton slogu zasledimo močne navtično modre kontrastne odtenke dekorativnih izdelkov v kombinaciji z lesenimi poudarki.

Medtem ko nam sodoben Hampton dekor dopušča novo paleto umirjenih in pastelnih tonov, kot so koralna, pastelno modra, račje modra (duck egg blue) in barva peska. Poleg nežnejših svetlejših barvnih tonov pa z dodatki črne postarane kovine in raznimi teksturami dodamo globino in posodobljen tradicionalen Hampton slog.

Hampton pohištvo je veliko in udobno, namenjeno druženju

Tipična Hampton kuhinja je bela ali bela v kombinaciji z odtenkom nežno sive, lahko tudi modre, omarice imajo ‘shaker’ profil. Jedilna miza in kuhinjski otok sta velika za druženje in v kombinaciji z udobnimi stoli. Sedežna garnitura je velika, najpogosteje iz svetlega naravnega materiala, kot sta lan in bombaž, napolnjena s perjem in je v belem, bež ali nežno sivem odtenku. Postavitev pohištva v bivalnih prostorih pa je namenjena klepetu in druženju ljudi.

Poleg velikih oken in svetlih sten je pomemben tudi pravilen izbor luči

Bistvo Hampton sloga je ustvariti pravilno razpoloženje, h kateremu prispeva tudi primerna razsvetljava. Viseči lestenec v bivalnem prostoru in viseče luči nad jedilno mizo in kuhinjskim otokom dajo Hampton slogu poseben čar. Viseče luči nad kuhinjskim otokom ali mizo so lahko iz ratana, ki da prostoru bolj sproščen videz in pridih morja, luči iz srebrne kovine delujejo bolj hladno in klasično, medtem ko luči iz črne kovine dajo globino in pridih formalnosti.

V kopalnicah in spalnicah pogosto najdemo stenske luči, v dnevnih prostorih pa nam dodatne talne luči dajo prijetno umirjeno svetlobo.

Piko na i boste Hampton slogu dali z dekorativnimi dodatki

Hampton slog na koncu poudarimo z dodatki, kot so okrasne blazine, vaze s cvetjem, razne manjše okrasne odeje, ogledala, dodamo teksturo skozi preproge, kot je juta ali volna, ter rastline v večjih lončnicah. Za pridih morja dodamo morske korale ali školjke in jih položimo na večje pladnje, svečnike in keramiko.

Se vam je ob branju porodila kakšna želja o dopustniški hiši nekje ob obali v slogu Hamptona? Ali pa morda preživeti kakšen dopust v takšni hiši in povabiti prijatelje k druženju? Zakaj pa ne!