Če nimate težav z obrezovanjem žive meje, dreves in drugih rastlin, je morda čas, da stopite korak naprej. K umetniškemu oblikovanju rastlin v najrazličnejše živalske oblike. Temu pravimo tudi topiarij, gre pa za unikaten dodatek vrta, s katerim boste zanesljivo izstopili iz okolice in poželi kupe odobravajočih pogledov.

  1. Za tiste, ki se prvič srečujete s topiarijem, je najlažje, da za osnovo kupite že oblikovano mrežno figuro, seveda v primerni velikosti. Če želite, da bo topiarij center vrta, si omislite večjo figuro, sicer pa manjšo, ki bo le detajl. Žičnate okvirje dobite v vrtnarskih centrih, trgovinah za ustvarjanje ali v internetnih vrtnarskih prodajalnah.
  2. Izberite rastline, ki rastejo gosto skupaj, nižje pri tleh in so odporne na sušo, primerne za obrezovanje in imajo to lastnost, da se hitro širijo. Če je rastlina zimzelena, še toliko bolje. Primerne rastline so: šaši (Carex sp), miniaturni medeninasti gumbi (Leptinella gruveri) in okroglolistne pijavčnice (Lysimachia nummularia). Glede na velikost topiarija prilagodite število sadik, pomembno pa je, da jih ne posadite preveč skupaj – običajno se jih sadi po eno na vsakih 50 do 90 kvadratnih cm. Potrebovali pa boste tudi šotni mah, ki ga je treba namočiti v vodi, da se dobro navlaži.
  3. Mrežo kar se da tesno napolnite z mahom, začenši pri živalskih okončinah, kot so noge, rep, nos in se nato pomikajte proti centru telesa.
  4. Zmešajte 1 del alkohola (70 %) z 1 delom vode. V tekočino namočite vrtnarske škarje za obrezovanje vsaj za 5 minut. Nato jih splaknite z vodo in pustite, da se posušijo na zraku. Dezinfekcija škarij je pomembna, da preprečite širjenje rastlinskih bolezni.
  5. S pripravljenimi škarjami obrežite mah, ki štrli iz predvidenega mesta oziroma ne sledi živalski obliki, ki ste si jo zamislili. Nato izberite mesta na mahu, kamor boste posadili sadike in jih označite z zobotrebcem.
  6. Globoko v mah z leseno kuhalnico ali večjim izvijačev naredite luknjo in takoj vanjo postavite sadiko. Topiarij postavite na sončno lokacijo in ga redno zalivajte, da se ne izsuši. Količina vode, ki jo boste potrebovali za zalivanje, je odvisna od letnega časa, sonca in velikosti topiarija. Veliki topiariji na soncu potrebujejo več vode. Zalivajte večkrat tedensko poleti in enkrat tedensko čez jesenske in zimske mesece.
  7. Topiarij gnojite s tekočim gnojilom vsak drugi teden v toplem delu leta in enkrat mesečno pozimi. 4 kapljice gnojila razredčite z 4 litri vode oziroma, kot je navedeno na navodilih. Tekočino napolnite v steklenico s pršilom in popišite topiarij, najbolj zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.
  8. Topiarij seveda redno obrezujte, da bo ohranjal želeno obliko.

Foto: Pinterest