Enostaven način, da povzdignete vzdušje na senčnem balkonu, je, da ga okrasite s sencoljubnimi rastlinami in opremite z vrtnim pohištvom ter dekorativnimi detajli, ki vas bodo razveseljevali vsakič, ko boste stopili v svoj mali raj.

Ste nad domačim balkonom obupali, ker nanj legajo temačne sence drugih stavb in na njem doslej nič ni zares uspevalo? Morda svoj balkon vse prevečkrat primerjate z balkonom prijateljev, kjer na sončni legi vse kipi od cvetja in sredozemskih dišavnic.
Ne vrzite prehitro puške v koruzo. Pravzaprav je zavetna vzhodna ali celo severovzhodna lega lahko čudovita, marsikdaj celo boljša od tiste, ki je ves dan obsijana s soncem. Kajti na zavetnem balkonu boste lahko mnogo dlje uživali in posedali ob manj vročih temperaturah kot stanovalci, katerih balkoni so nenehno izpostavljeni soncu in vročini. Le ustrezne rastline, materiale in opremo izberite za udobje v senčnem kotičku, kot je to naredila Antonia Schmitz, oblikovalka in lastnica malega mestnega balkona v Kölnu.

Najprej oprema za vabljivi ambient

Antonia se je odločila, da svoj temačni prazni balkon preuredi v slikoviti urbani kotiček na prostem, kjer bo lahko popila jutranjo kavo, prebrala knjigo, prelistala revijo, predvsem pa občudovala lepoto rastlin.

Najprej je za balkon izbrala stol, mizico in preprogo. Da bi z njimi ustvarila vtis vabljivega bivalnega ambienta. Tudi lestev ne manjka. Ta je praktična, ker naslonjena ob steno zavzame le malo prostora, obenem pa ponuja dodatni prostor za obešanje cvetličnih korit.

Rastline in posode

Opremljanju je sledilo iskanje rastlin. Antonia jih je kupila delno po nasvetu strokovnjakov, nekaj pa tudi po svoji izbiri. Bistveno pri rastlinah je bilo, da jim je v prvi vrsti zagotovila ustrezno veliko korito ali posodo in kakovosten sadilni substrat. Na balkonu so se zvrstile naslednje rastline:

Kala – ta se lahko iz sobne rastline poleti prelevi v posodovko, ki bo krasila balkon. Čeprav se dobro počuti na soncu, lepo uspeva tudi na polsenčni legi. Njeni cvetovi so elegantni in dolgo navdušujejo s svojo podobo. Jeseni lahko rastlino prenesete v stanovanje, kjer bo nadaljevala življenje kot lončnica vse do naslednje pomladi, ko jo znova prestavite na balkon.

Ostrožnik (Delphinium) z modrimi cvetovi – čeprav ga navadno vidimo na soncu, mu tudi polsenčna lega povsem ustreza, ne prija pa mu veter, zato ga je treba pred njim nekoliko zaščititi.

Viseča gomoljna begonija – spada med rastline, ki jim ustrezata svetla senca in toplo rastišče. Ne bo vam zamerila, če je čez poletje ne boste gnojili, pravzaprav vam bo ob tem celo hvaležna, kajti gnojenje lahko zavre rast nadzemnega dela rastline. Prav tako pazite, da v lončku ne bo zastajala voda.

Hortenzija – grmovnica, ki ima neverjetno zapeljive in obstojne cvetove. Običajno jo srečamo v senčnem delu vrta, vendar se nekatere sorte odlično obnesejo tudi kot posodovke. Korenine ne prenesejo zastajanja vlage, nadzemni del pa ne mara neposrednega sonca, zato je balkon na vzhodni strani, ki ga pobožajo zgolj jutranji sončni žarki, idealen za to rastlino. Pazite, da bo hortenzija posajena v zadosti veliko posodo. Za gnojenje uporabite specialno gnojilo za hortenzije.

Vinska trta – to je pravzaprav rastlina sonca. V polsenci grozdje ne bo dozorelo, bodo pa listi zagotovo lepo ozelenili opečnato steno. Bolj obstojna od vinske trte bi bila na senčnem balkonu divja trta (Parthenocissus tricuspidata ‘Veitchii’) ali kakšen bršljan. Vendar je bila želja lastnice, da s to rastlino počasti misel na starše in njihov vinograd.

Dipladenija – ta, za katero se je odločila lastnica stanovanja, je subtropska vzpenjavka, ki izvira iz Severne in Južne Amerike. Balkonu podarja eksotičen pridih. Znano je, da odlično prenaša sonce, a k sreči uspeva tudi v polsenci, le da tam tvori manj cvetov.

Zvončica (Campanula portenschlagiana) – razrašča se v lepih gostih šopih, njeni nežni vijolični zvonovi vselej naznanjajo slikovito poletje. Steblo ni večje kot 10 do 20 centimetrov. Zvezdnato oblikovani cvetovi cvetijo od junija do septembra. Zvončica se obarva tudi v senci, zato ji bo lega na tem balkonu ustrezala. V času cvetenja je priporočljivo vodi za zalivanje enkrat tedensko primešati gnojilo za cvetenje.

Detajli za oplemenitev prostora

Potem ko so se na balkonu zvrstile rastline in oprema, je Antonia ugotovila, da ima še nekaj dodatnega prostora, ki ga lahko zapolni z mizicami in rastlinami, ki jih bo uporabljala v kuhinji. Četudi lastnica balkona ve, da sivki in paradižniku senčni balkon ne bo najbolj po volji, se je odločila, da bo imela obe rastlini, enako tudi solato, pa naj bo, kar bo. Navsezadnje bo solato sproti pojedla, sivko in paradižnik pa lahko odnese k staršem, da si rastlini opomoreta na podeželskem soncu.

Fotografije: Pflanzenfreude.de, EMSA