Če pravljični junaki obstajajo, prav gotovo živijo v eni izmed takšnih hišk, kakršno je na mrzlem severu ustvaril arhitekturni biro Saukkonen + Partners. V neokrnjeni naravi Finske, tik ob obali jezera, so namreč postavili idilično leseno hišico na le 83 m2.

Zatočišče, daleč stran od vrveža vsakdana. Daleč stran od hrupa mest in gostega prometa. Daleč stran od delovnih obveznosti in stresnega urnika. Predstavljamo vam počitniško zatočišče na finskem otoku, ki se nahaja ob idiličnem jezeru, v objemu neokrnjene skandinavske narave. Par, ki sicer živi zunaj meja Finske, je arhitekturnemu studiu Saukkonen + Partners zaupal posebno nalogo. Ustvariti počitniško hišico, kamor se bosta zakonca lahko zatekla, ko si bosta zaželela popolnega odklopa.

Hišica, umeščena na otok

Okoliška narava je vse prej kot prijazna in je zahtevala temeljit premislek pri oblikovanju počitniškega objekta. Počitniška hišica je posledično zasnovana tako, da se prilagaja spreminjajočim letnim časom in ekstremnim vremenskim razmeram. Osnovni objekt predstavlja počitniška koča z ločeno savno. Objekta sta na manjšem otočku, le lučaj stran od obale jezera. Kot da vse skupaj ne bi moglo biti še bolj pravljično. Dostop do obale je omogočen prek mostu, ki je prav tako delo arhitektov.

Zaradi izolirane lege so arhitekti lahko zasteklili velik del fasade, najbolj idilični pogledi pa so tisti proti zahodu, kjer ob večerih zahaja sonce. Tja so tako obrnjeni tudi osrednji bivalni prostori, od koder se raztezajo pogledi proti gladini jezera in okoliški naravi. Prav slednja je bila pomembno vodilo pri oblikovanju objekta. Arhitekti so namreč počitniški objekt želeli umestiti s kar najmanjšim posegom v okolje. Z namenom, da vila postane eno z naravo in se linija med interierjem ter zunanjostjo skorajda v celoti zabriše.

Tudi tehnična zasnova objekta temelji na kar najbolj trajnostnem načelu. Objekt je tako energijsko varčen in nezahteven za vzdrževanje ter ravno prav velik, da omogoča udobno preživljanje prostega časa, hkrati pa ne prenasiči prostora. Temu primerna je tudi izbira materialov in barvne sheme. Tudi ti težijo k temu, da se arhitektura zlije z okoliško naravo.

Fotografije: Timo Pyykönen