V toplem delu leta nas lepo vreme vleče na prosto, medtem ko višje temperature na mrčes delujejo ravno obratno. Skozi priprta okna in balkonska vrata začnejo muhe in komarji siliti v notranjost naših domov, obletavajo hrano v kuhinji, nam brenčijo okoli ušes in pijejo kri. Kako jim preprečiti vstop? Najlažje z namestitvijo komarnikov, ki bodo nepovabljene goste zadržali zunaj.

Biocidna razpršila in naprave, ki s sproščanjem vonjav odganjajo mrčes, niso najboljši pristop za dom brez krilatih gostov. Ti pripomočki namreč vsebujejo sintetične in človeku celo škodljive snovi, ki se jim je bolje izogniti.

Komarje, muhe in druge vsiljivce zunaj domov raje zadržimo s komarniki, ki boljše počutje zagotavljajo z neškodljivimi in nevidnimi mrežicami, dajejo možnost mirnejšega spanca in prihranijo marsikatero drugo neprijetnost.

Skoraj ni oken ali vrat, kamor ne bi mogli vgraditi komarnikov, pri pravem ponudniku pa boste dobili res kakovostne in v različnih izvedbah. »Izbirate lahko med rolo, drsnimi, krilnimi, fiksnimi in plise komarniki. Vsak od teh je v nečem poseben in primeren za določene pogoje, vse pa odlikujejo praktičnost, preprosto upravljanje, stilska dovršenost, prilagodljivost, nezahtevno vzdrževanje in dolga življenjska doba,« pravijo pri vodilnem ponudniku komarnikov na slovenskem tržišču, podjetju ROLTEK. V njihovi proizvodnji vam izdelajo komarnike po vaših željah, upoštevajo vaš okus in vsak komarnik dodelajo tako, da je popolnoma individualen.

Barve in mrežice

»Vsi naši komarniki so izdelani iz ekstrudiranega aluminija in so prašno barvani v osem standardnih barv, lahko pa izberete tudi kateregakoli od številnih odtenkov RAL-lestvice« pravijo strokovnjaki, ki z veseljem pomagajo tudi pri izbiri mrežic. »Poleg standardne komarniške mrežice iz steklenih vlaken so tu še mrežice za posebne namene. Edinstvena nevidna mrežica Transpatec omogoča čist pogled in 140 % boljše zračenje (zračenje je namreč ključen razlog, zakaj sploh imeti komarnike). Ta mrežica je tudi patentirana in med strankami daleč najbolj priljubljena. V podjetju ROLTEK ponujamo tudi posebno rešitev mrežice POLTEC za alergike na cvetni prah, za kletne prostore jekleno mrežico, ki preprečuje vstop miškam oziroma drugim malim glodavcem, mrežica za mačke pa je namenjena predvsem imetnikom hišnih ljubljenčkov, ki radi praskajo komarnik. Je sedemkrat bolj odporna proti strganju kot standardna fiberglas mrežica. Priporočamo jo v kombinaciji s prehodom za mačke in pse.«

Skoraj nevidna mrežica Transpatec je prevlečena z naravnim premazom na vodni osnovi, ki varuje pred prahom in umazanijo. »Potem, ko je naš Transpatec prejel priznanje Plus X Award za inovativnost, visoko kakovost, enostavnost uporabe in funkcionalnost, je bil priznan tudi kot najboljši izdelek leta 2020 v svoji kategoriji,« se pohvalijo pri ROLTEK-u.

Kaj pa druge značilnosti komarnikov?

Sicer pa je pri izboru komarnikov treba paziti tudi na kakovost in trpežnost. Pri podjetju ROLTEK se vam za kakovost vsekakor ni treba bati, saj so vsi sestavni deli njihovih komarnikov iz ekstrudiranih aluminijastih profilov, ki ne rjavijo in ne zbledijo, namesto plastičnih kotnikov, kot jih uporablja konkurenca, pa uporabljajo zgolj kotnike iz polnega aluminija.

Okvirji komarnikov so zaprešani in zalepljeni, togi in trdni, zato so stabilni tudi pri večjih dimenzijah in vam služijo dolga desetletja. Ja, prav ste prebrali. Čakajo vas desetletja varnosti pred krilatimi insekti in mirne noči brez nadležnega brenčanja.

Ali kot pravijo pri podjetju ROLTEK: »Kdor jih enkrat preizkusi, ne more razumeti, kako je prej lahko živel brez njih. Komarniki ROLTEK so pisani na kožo tistim, ki ljubijo svež zrak in okna z velikimi steklenimi površinami, sovražijo pa srbeče pike.«

Vrste komarnikov

  • Rolo komarniki  se priporočajo predvsem takrat, kadar želite dostopati na zunanjo polico (na primer do okenskih rož). Takrat komarnik preprosto dvignete oziroma se ta zvije v navijalni sistem. Za njihovo dolgo življenjsko dobo poskrbi standardno vgrajena zavora, ki komarnik počasi samodejno navije na rolico. Pri podjetju ROLTEK so rolo komarnike razvili tudi za nestandardna okna. Za dvižna panoramska okna in stene je tako na voljo motorizirana različica z daljinskim upravljanjem, obstaja pa tudi posebna izvedba rolo komarnikov za okna s polkni in strešna okna.
  • Če komarnikov ne nameravate pogosto odpirati, lahko izberete obstojne fiksne komarnike, ki se pritrdijo neposredno na okenski okvir (tudi nepravilnih oblik – okrogla, trikotna, polkrožna …). Po potrebi jih preprosto snamete in spet pritrdite nazaj, saj imajo poseben vzmetni mehanizem in ročaje na notranji strani.
  • Tretja od možnosti so drsni komarniki, ki pridejo v poštev pri zaščiti prehodov na balkon ali teraso. Upravljanje takšnih komarnikov je izjemno preprosto, saj se komarnik zapelje po drsnih vodilih, ko ga odrinete vstran, odpiranje pa je možno tako z notranje kot zunanje strani (in zaradi posebnega profila v spodnjem delu tudi z nogo). Ker so drsni komarniki pri podjetju ROLTEK na voljo tudi v dvojni ali trojni izvedbi, omogočajo zaščito zelo širokih odprtin (do 400 cm višine in 600 cm širine).
  • Za prehode, ki jih uporabljate zelo pogosto, so primerni krilni komarniki. Ti se odpirajo podobno kot vrata, opremljeni pa so z magnetnim mehanizmom, da ob močnejšem vetru ali prepihu ostanejo zaprti. V takšen komarnik je možno vgraditi tudi zaklepni mehanizem ali prehod za mačke ali manjše pse, prav tako lahko izbirate vrsto ročaja, s čimer komarnik prilagodite vsem vgradnim situacijam (kombinacija z roletami, žaluzijami, polkni …). Za te komarnike je najbolj na mestu odpiranje z nogo, kajti če greste na balkon in kaj nesete v rokah, komarniška “vrata” enostavno brcnete ven in jih odprete. Vrata se lahko zaprejo tudi na vzmet.
  • Kakšna pa je najboljša zaščita pred mrčesom za balkonska vrata z malo prostora? V tem primeru vam svetujemo plise komarnike, katerih mrežica se zloži kot harmonika. Izdelana je iz nagubane tkanine iz polipropilena in je vedno črne barve.
Plise komarnike ROLTEK je izbral tudi Robert Kranjec.
  • Ne nazadnje ne smemo pozabiti še na integrirane komarnike. Ti so najboljša zaščita pred insekti, kadar se hkrati odločite tudi za nakup senčil. Možno jih je vgraditi v predokenske ali nadokenske rolete, v zunanje žaluzije, upravljate pa jih s sistemom klik – komarnik se zatakne ali sprosti s potiskom zaključne lamele navzdol. “Imamo rešitev, da lahko katerikoli komarniški sistem integriramo v katerokoli naše senčilo,” zagotavljajo pri ROLTEK-u.

Najboljše rešitve z ROLTEK-ovimi komarniki lahko najdete na spletni strani www.roltek.si ali si jih ogledate in jih preizkusite kar v živo v njihovem  prodajnem salonu v Dobu pri Domžalah.

Sponzorirana vsebina