Se lahko zaupanje med naročnikom in arhitekti gradi tudi pri zaporednih projektih? Naslednja zgodba je pravi dokaz za to. Z mladim parom je arhitektka Anja Zalezina prvič sodelovala pri prenovi njunega prvega manjšega stanovanja v Ljubljani. Ko pa sta si naročnika ustvarila družino, sta se odločila za selitev v Domžale, in takrat sta spet kontaktirala arhitekturni biro AZ-studio. Rezultat je Hiša D, po kateri vas popeljemo tokrat.

Pritlična Hiša D je odličen primer, kako se temnejši odtenki podzavestno uspešno prepletajo z romantičnimi detajli in odsevajo toplino. Pa naj bo to subtilna osvetlitev, cvetlična tapeta, mehko oblazinjeno vzglavje postelje ali pa odsev v izbrani stropni svetilki, ki ga odkriva interier arhitektke Anje Zalezina.

Ko se sprehodimo po hiši, se nam zazdi, da se za vsakim vogalom skriva novo presenečenje in naslednji prostor. 120 m² velika hiša sredi Domžal zajema prav vse, kar si mlada družina zaželi: od prostorne avle, velikega osrednjega bivalnega prostora, ki se nadaljuje v jedilniško-kuhinjski prostor, pa vse do velike spalnice z garderobo in kopalnico. 

»V hiši je bilo predvidenih veliko steklenih površin, zato sta naročnika želela, da se barvna paleta obrne proti temnejšim in bolj kontrastnim tonom,« zaupa arhitektka, ki je skladno s takšnim konceptom oblikovala vse prostore. To je ravno v nasprotju s prejšnjim stanovanjem naročnikov, v katerem so morali manjše temno stanovanje odeti v obilico svetlih tonov z veliko beline.

Glavna spalnica in lastna kopalnica s stenskimi oblogami nadaljujeta preplet samozavesti in različnih tekstur v hiši. Drznejši temnejši toni v kombinaciji z zanimivo stensko tehniko za vzglavjem postelje, ki se rahlo zasveti pod različnimi koti, in zavesami v prostor vnesejo pridih romantičnosti in mehkobe.

Materiali so kombinirani spretno in celovito zaokrožijo sprehod po hiši. Kopalnico od spalnice ločujejo le elegantna steklena vrata v črnem kovinskem okvirju. Zahvaljujoč pivot nasadilom so brez vratnih tečajev vpeta v strop in tla. Za kopalno kadjo pa piko na i doda še izbrana tapeta v cvetličnem motivu.

Prepričljivo toplino v prostore vnese oljen hrastov parket, ki je položen v ribjo kost. Pestrost v interier pa dodajo zanimiva viseča svetila na stropu in svetila, ki so subtilno integrirana v pohištvo. Ta ob temnejših delih dneva z indirektno osvetlitvijo poskrbijo za posebno atmosfero.

Tloris so v kuhinji nekoliko reorganizirali. Odstranili so prostor za shrambo in na ta račun raje umestili linijo visokih elementov ter s tem povečali celoten prostor. Kuhinja prepriča s funkcionalno razporeditvijo v treh nizih: kuhinjskim otokom, nizom visokih elementov in dodatnim nizom pod oknom. Ličnice pohištva so odete v temno sivo barvo, popestrijo pa jih detajli z vrezkanimi vertikalnimi linijami, osvetljeno stekleno vitrino in visečimi linijskimi lučmi.

Pogled iz kuhinje se nadaljuje v jedilniški del, ki je direktno povezan s kuhinjo in kot nalašč za različna druženja z družino ali gosti. »Svojevrsten značaj jedilnici dodajo restavrirani stoli Rex, model 4455. Naročnik je kupil rabljene, v že precej slabem stanju. Mizar je nato lesene dele pobrusil, ponovno pobarval in prelakiral. Kovinske dele pa so popestrili s črnim prašnim lakiranjem,« še zaupa Anja Zalezina.

Nad veliko jedilno mizo pa preseneti dizajnersko viseče svetilo Bras italijanske arhitektke in oblikovalke Paole Navone.

Oblikovanje interierja: Anja Zalezina

Fotografije: Marko Vitas