Moderna oda materi naravi

V okolici petega največjega poljskega mesta, Poznana, stoji zanimiva hiša, ki so jo arhitekti naslovili kar z Oda naravi. Obdajajo jo zeleni gozdovi, lega ob robu naselja pa ji omogoča pristen stik z okoliško naravo in veliko mero zasebnosti.

0

Osnovna naloga arhitekturnega studia Milwicz Architekci je bila ustvariti enostavno longitudinalno hišo, ki bi družino zaščitila pred hrupom z ulice in se odpirala proti zelenemu vrtu. Slednji namreč družini omogoča veliko mero zasebnosti, objekt pa se proti zelenju odpira z velikimi zastekljenimi površinami. V poletnih mesecih bi te znale povzročiti nemalo težav, a so arhitekti s primerno zasaditvijo dreves rešili tudi ta problem. V poletni pripeki tako drevesa s svojimi krošnjami preprečujejo pregrevanje notranjosti objekta, pozimi, ko listje odpade, pa prispevajo k dovodu sončne toplote. Objet torej sodeluje z naravo, o čemer priča tudi ime Oda naravi.

Želja arhitektov je bila oblikovati zastekljene zaslone, ki bi obenem uokvirjali lepe podobe narave, po drugi strani pa bi v notranjost prinašali svetlobo. To jim je uspelo z oblikovanjem treh glavnih odprtin v dnevnem prostoru. Rezultat je naravna svetloba v interjerju, kljub temu pa zastekljene površine s premišljeno umestitvijo še vedno zagotavljajo zadostno mero zasebnosti. Osrednji motiv domovanja so arhitekti poiskali kar v življenjski strasti investitorja – gorsko plezanje. Prav velika ljubezen lastnikov do narave in naravnih materialov pa je prispevala k oblikovanju in izbiri materialov v interjerju. Ta slika sodobno interpretacijo gorskih zaklonišč, ki zagotavljajo varnost in udobje v objemu neokrnjene narave.

Tloris so zasnovali s servisnimi prostori v sredini, oblikovanimi po principu kubusa. Znotraj tega predela so umestili utility, manjšo kuhinjo in kopalnico z veliko kopalno kadjo. Slednja je umeščena ob stekleno steno in nudi prekrasne poglede na vrt, obenem pa dovolj zasebnosti za sproščujoče namakanje. Stene kopalnice so oblekli v konglomerat in jo osvetlili od zadaj, kar ustvarja zanimiv efekt svetlobe, ko se znoči. Kubus, ki se zaključuje z glavno kuhinjo, ustvarja bariero med dnevnimi in spalnimi prostori. Prijetni barvni odtenki in prisotnost lesa dajejo vtis domačnosti, kar naravnost iz postelje pa lahko občudujete zelenje na vrtu.

V mezzaninu so uredili pisarno, od koder lahko opazujete ritem življenja v hiši. Srce objekta je prostorni dnevni prostor z jedilnico. Nad jedilno mizo so arhitekti umestili steklene luči, ki so bile velika želja naročnika. V dodatku dnevnega prostora, ki je še bolj približan vrtu, so uredili kotiček za posedanje ter branje. Prav zaradi oblikovanja tega dodatka so dobili možnost ureditve nadstreška, ki še dodatno zmehča mejo med notranjim in zunanjim. Minimalistično fasado so deloma dopolnili z naravnim kamnom, ki se ujema s steno, na katero je umeščen kamin.

Fotografije: Przemysław Turlej

Prejšnji članekVam je ostala barva? Lotite se enostavnih projektov za lepši dom!
Naslednji članekBartolus Art: mojstrstvo obdelave lesa
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *