Priljubljena eksotična rastlina v naravi raste na vejah dreves ali na skalnatih površinah, v klimi, kjer se močna tropska deževja izmenjujejo s krajšimi obdobji vlažne pripeke. Za njihovo primerno rast je pomembno, da tudi doma čimbolj poustvarimo narave pogoje, v katerih najbolje uspevajo.

Osnove

Orhideje uspevajo v močni svetlobi, a ne prenesejo direktne popoldanske osvetlitve. Njihove korenine so zelo specializirani organi, ki skrbijo za hitro absorpcijo vode in dihanje rastline. Ker v naravi ne rastejo v substratu, niso navajene na stalno vlago. Zalivamo jih obilno, a pustimo, da se voda popolnoma odteče. Naslednjič zalijemo šele, ko se korenine dodobra posušijo. Orhideje najbolje uspevajo v temperaturah med 10 in 30° C.

Večina orhidej, ki jih kupimo v trgovini, že cveti. Posajene so v majhnih plastičnih lončkih, polnjenih z vlažnim mahom. Takšni pogoji orhidejam onemogočajo zdravo rast, saj korenine nimajo dovolj zraka, da bi se posušile, zato kaj kmalu začnejo gniti. 

Presajanje

Ko kupimo cvetočo orhidejo, najprej uživajmo v njenem cvetju. Cvetoče rastline ne presajamo, saj bo zaradi stresa odvrgla cvetove. Zalivamo malo in poskrbimo, da se substrat med zalivanji popolnoma posuši.

Ko orhideja odvrže svoj zadnji cvet, odrežemo steblo čim nižje. Nato orhidejo izvlečemo iz lončka in iz korenin previdno odstranimo mah. Zdrave korenine (bele in čvrste z majhno zeleno konico) ohranimo, posušene, nagnite ali počrnele korenine pa previdno odrežemo. Tako pripravljeno orhidejo postavimo v večji lonček z veliko drenaže. Iz dveh razlogov se priporočajo prozorni lončki: prvič, korenine tako dobijo več svetlobe, pripomorejo pri fotosintezi in se hitreje sušijo, ter drugič, v prozornem lončku bomo lažje opazili morebitno gnitje oziroma določili, kdaj je pravi čas za ponovno presajanje. Lonček zapolnimo s posebnim substratom, ki po navadi vsebuje drevesno lubje in oglje. Substrat naj rastlino čvrsto podpira, a naj ne bo pregost – korenine namreč potrebujejo neovirano kroženje zraka. S časom se bodo korenine prilagodile obliki lončka in rastlina se bo tako sama držala na mestu.

Kam jo postaviti?

Orhideja potrebuje posebne pogoje, ki jih morda v prvo ne bomo našli. Poskusimo tako, da jo postavimo na vzhodno okno z nekaj ur nežne sončne svetlobe. Pazimo, da orhideja ni podvržena prepihu (nad radiatorjem, pod klimo), in hkrati poskrbimo, da je prostor dovolj prezračen, da se na cvetovih ne bo zadrževala vlaga. Rastlino postavimo v globok podstavek, v katerem se bo po zalivanju zbrala voda, ki jo takoj nato odlijemo. Če rastlini začnejo listi rumeneti ali se gubati oziroma če orhideja ne kaže znakov, da bo ponovno zacvetela, jo prestavimo na primernejši prostor.

Zalivanje in gnojenje

V poletnih mesecih orhidejo enkrat tedensko obilno zalijte. Nič ji ne bo škodilo, če jo za nekaj minut postavite v korito z vodo, a poskrbite, da se voda popolnoma odteče, preden jo postavite nazaj na njeno mesto. V rastni sezoni jo enkrat tedensko tudi pognojite s specializiranim gnojilom.

V zimskim mesecih naj bo rastlini toplo, zalita pa je lahko bolj poredko – tudi zgolj enkrat mesečno bo dovolj. Vsake toliko jo poškropimo, da zadovoljimo njenim potrebam po vlagi – sploh, če je v stanovanju suh zrak. Pozimi rastline ne gnojimo.

Spodbujanje cvetenja

Orhideja cveti enkrat do dvakrat letno, odvisno od vrste. Cvetenje sproži nenaden padec temperature – največkrat jeseni, ko nočne temperature padejo tudi za 10°C v nekaj dneh. Cvetenje lahko spodbudite tudi, če rastlino za nekaj noči postavite na hladnejše mesto, s temperaturo med 10 in 15°C. Ko požene steblo, orhidejo postavite na nekoliko hladnejše mesto (tam bo cvetela dlje) in jo skrbno zalivajte – cvetovi potrebujejo dosti vlage. Cvetov ne škropite, saj lahko vlažni cvetni listi zbolijo. Orhideje – odvisno od vrste – cvetijo od 7 do 120 dni.

Razmnoževanje

Ko boste prvo orhidejo uspešno spravili od cveta do cveta, bo vsaka naslednja mačji kašelj: našli ste namreč ustrezne pogoje in rutino za vzgojo teh enkratnih rastlin. Zdaj je čas, da ustvarite pravi mali tropski raj! Orhideje najlažje razmnožujemo s potaknjenci. Orhideja včasih na odrezanih cvetnih steblih požene nove liste in korenine -t.i. ‘keiki’-je. Ko so korenine dolge vsaj nekaj centimetrov in ima nova rastlina vsaj dva lista (večja kot je, lažje in uspešnejše bo presajanje!), jo previdno odrežemo z glavne rastline in posadimo v nekoliko finejši substrat. Obilno zalijemo, nato pa dva tedna vzdržujemo visoko vlažnost – z rednim škropljenjem ali s pokrivanjem. Vlažnost bo spodbudila rast korenin.

Foto: Pinterest