Če ste se jeseni kaj potikali po sejmu Ambient, so vam v oči prav gotovo padle simpatične omarice z igrivimi vzorci. Stare omarice je namreč ustvarjalka Ajda Miška s spoštovanjem prenovila in jim vdahnila prepotrebno svežino. Spoznajte znamko Billie & Frank Studio.

Goričanka Ajda, sicer magistra strateškega tržnega komuniciranja, za izražanje svoje ustvarjalnosti ni izbrala platna, temveč kar stare kose pohištva. Že od malega je rada spremljala oddaje o preobrazbi hiš in vrtov ter listala revije o arhitekturi in oblikovanju interierja, njeno navdušenje pa je prispevalo k temu, da je že med študijem zavihala rokave in se preobrazbe lotila tudi sama. Najprej se je lotila prenove stare nočne omarice, ki ji že leta ni dala miru. Odločila se je, da jo vendarle prebarva, zamenja ročaje in nogice, skratka, da jo dobro osveži.

»Potem so se enkrat zvezde končno poravnale in z nekdanjim partnerjem sva jo skupaj prenovila. Po nekaj letih prenavljanja vintage pohištva v duetu sem v začetku leta 2022 ustvarila svojo znamko Billie&Frank Studio. Moj čisto prvi samostojni kos pa je bila nočna omarica Žajbelj, ki mi jo je podarila prijateljica Mia, ko je ob nakupu stanovanja »podedovala« tudi nekaj vintage kosov pohištva,« pojasni Ajda.

Znamka, ki je ime dobila po sloviti Billie Holiday

Po nekaj letih dela v marketingu je sprejela odločitev, da se poda na samostojno pot preoblikovanja vintage pohištva, rezultat pa je Billie & Frank Studio. Tako igrivi, kot so njeni kosi pohištva, pa je tudi ideja o imenu znamke.

Ker se je prenove pohištva zadnje leto lotevala sama, je začela pogrešati družbo. Pa je izbrala ime Billie, po jazzovski pevki Billie Holiday, in Frank. Prenova zahteva svoj čas. Levji delež tega Ajda nameni temeljitemu premisleku o tem, kako naj bi kos po prenovi izgledal. Med procesom pa se prvotna ideja pogosto tudi spremeni.

»Najbolj hecno je, da kljub temu načrte med prenovo bolj ali manj vedno spremenim,« pove z nasmeškom in nadaljuje: »Ker pred dejanskim nanašanjem barve vsak kos najprej zbrusim, zapolnim odrgnine in luknjice, odstranim stare ročaje in največkrat tudi nogice ter kos pobarvam s temeljno barvo –, je časa več kot dovolj, da svoj prvotni načrt, tudi večkrat, obrnem na glavo. Tako da bi lahko rekli, da se trudim delati po načrtu, ampak dejansko na koncu bolj ali manj delam po navdihu.«

Vsaka prenova je zgodba zase!

Stari kosi pohištva so namreč polni presenečenj. Včasih naleti na kakšnega, ki mu le s težavo odstrani barvo, spet drugič na takega, ki nikakor ni več združljiv s starimi vratci. Prav zato se z vsako prenovo nauči kaj novega, predvsem pa z vsakim kosom vadi svoje potrpljenje. Kot omenjeno je najbolj časovno zahteven del ideja, po navdih pa se Ajda največkrat obrne k revijam o arhitekturi in oblikovanju, pa tudi na Pinterest in Instagram:

»Kombinacija barv, tekstur, pohištva, rož in svetlobe v nekem prostoru se potem v moji glavi premelje v nekaj, kar lahko apliciram na pohištvo. Da so kosi še bolj avtorski, na predale ali vratca prenovljenih kosov včasih dodam tapet, ki ga ročno poslikam. Všeč so mi preprosti geometrijski liki, zato se trenutno gibljem med različnimi črtami in krogi.«

Starim kosom vdahne novo življenje

Svoje znanje o prenovi pohištva rada deli tudi z drugimi, v ta namen prireja delavnice prenove. Delavnice, ki potekajo v manjših skupinah, so namenjene vsem, ki gojijo ljubezen do vintage pohištva.

Njegovo umeščanje, sploh dobro ohranjenih in prenovljenih kosov, je predvsem v tujini (počasi pa tudi pri nas) vedno bolj pogosto. Ti kosi namreč lepo popestrijo posamezne prostore, poleg tega pa jim vdahnejo nekaj stila, dušo.

»Jaz se lotevam prenov kosov, ki niso perfektno ohranjeni, ampak so poškodovani, luknjasti od črvičkov itd. So takšni, ki bi brez intervencije zagotovo pristali na odpadu. Sama v takih kosih vidim priložnost in vrednost, saj jim lahko s prenovo povrnem življenje oz. dam še eno priložnost, da še naslednja desetletja delajo družbo svojim novim družinam,« pojasni ustvarjalka.

Loteva se tudi izdelkov po naročilu

Izbirate lahko med že izdelanimi kosi, sicer pa se loteva tudi projektov po naročilu. Pri tem skupaj s stranko ustvari povsem unikaten pohištveni kos, ki se do potankosti vklaplja v interier naročnika. Taka sodelovanja so ji prav v posebno veselje, sploh ko ob zaključku projekta skupaj občudujejo novi-stari izdelek v svojem novem domu. Kot za konec vnovič poudari Ajda, je prav duša tovrstnih izdelkov tisto, kar daje prostoru dodano vrednost:

»Pri starih kosih pohištva mi je všeč tudi to, da se jim tudi po prenovi pozna, da so nepopolni. Tudi ko jih prenovim, njihove površine niso popolnoma gladke, videti je kakšno manjšo vdrtino, predal se morda malo težje odpira … In prav vse te stvari jim v mojih očeh dajejo dodatno vrednost.«

Več >>> Billie & Frank Studio