Družinsko vozlišče v urbanem središču

Preden so naročniki kupili še nezgrajeno stanovanje v Švici, so se po nasvet obrnili k arhitektki Tini Rugelj. Ta jim je svetovala pri nakupu, skupaj z izvajalcem prilagodila tloris stanovanja ter ga opremila do zadnjega detajla. Vse to kar na daljavo.

0

Skupaj s sodelavkama Majo Laurence in Brino Vizjak je Tina štiričlanski družini novi dom ukrojila po meri. V fazi gradnje so nekoliko prilagodili tloris, predvsem pa izbrali končne tlake in obloge. Čudovit betonski strop, lit na poseben jekleni opaž in popolnoma gladek, so se odločili ohraniti viden. “Surov beton na eni strani in topel les kot protiutež na drugi strani dajejo stanovanju unikaten značaj. Skupaj materiala določata rdečo nit kontrastov, ki jih lahko opazimo v zasnovi vseh prostorov,” pojasni arhitektka, ki je prostor še dodatno uravnotežila z odtenki modre barve. “Mirni toni neba in vode so bili izhodišče za izbor tekstilov v stanovanju. Sinja tapeta v dnevnih prostorih služi kot naravni podaljšek velike okenske površine, ki se odpira v naravo in objema celoten obod stanovanja.”

Četrtino tlorisa stanovanja zavzema razkošna terasa, srce doma. Nanjo se odpirajo tako bivalni prostori kot zakonska spalnica; opremljena pa je z vsemi sodobnimi komoditetami: z manjšo letno kuhinjo, zunanjo jedilnico in udobnimi sedišči z neoviranim razgledom na urbani Zürich.

Notranji bivalni del, prav tako razkošno odmerjen, je opremljen za večje družabne večere. Kavč z modularnimi nasloni lahko na primer prilagajamo tako, da z njega gledamo proti televiziji, kuhinji ali proti kaminu. Slednji, oblečen v les, je pravi magnet za oči.

Kuhinjski otok v prostoru prevzema glavno vlogo. “Kuhinjo tradicionalno zaznamuje nenehna pretočnost in uporaba, tako da otok predstavlja vozlišče dogajanja. Na njem se kuha, ob njem poseda, z zadnje strani pa ima vgrajeno vinsko vitrino, s katero je poskrbljeno za dobro vzdušje,” na kratko opiše arhitektka, ki je za oblogo otoka izbrala svetel marmor. Unikatna jedilna miza, ki z betonskim podnožjem vzpostavlja dialog z vidnim betonom na stropu, zaokroži celoto.

Spalni del je od bivalnega ločen z vhodnim hodnikom. Tri spalnice, dve kopalnici in delovna soba – sicer racionalno odmerjeni – predstavljajo standard bivanja, ki ga sodobna družina potrebuje in zahteva. Spalnica z lastno kopalnico ponovno združuje kontrastne materiale in barve: od teksture lesa, ki se najlepše izrazi na dolgi vgradni omari, pa do izbrane velikoformatne kopalniške keramike v sivi in mehkega posteljnega vzglavja v modri barvi. Celoten zakonski ensuite se odpira na teraso in tako zaokroži sprehod po stanovanju.

Kako pa je potekalo sodelovanje na daljavo? Tina skomigne in pravi, da v času hiperpovezanosti za tak način načrtovanja res ni več ovir, samo organizacija sosledja del je malo bolj kompleksna, zelo jasno pa mora biti tudi posredovanje navodil izvajalcem. Natančni posnetki stanja in video klici so rešili vse, kar bi sicer izvedli v živo. Kvaliteto izvedbe pa potrjujeta tako zadovoljstvo družine kot prestižna nagrada Big SEE za notranje oblikovanje, ki jo je stanovanje prejelo letos.

Interier: Studio Tina Rugelj arhitektura + oblikovanje (Tina Rugelj, Maja Laurence, Brina Vizjak)

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *