Zaprite oči in si za trenutek predstavljate, kako se sprehajate po peščeni plaži. Drobni, gladki kamenčki z masažnim učinkom pod vašimi nogami. Enkratno! Seveda lahko ta občutek pričarate tudi pri sebi doma. Z mozaikom iz gladkih prodnikov, keramičnimi ploščicami v obliki naravnih kamenčkov ali s tako imenovano peščeno preprogo.

Peščene preproge

Peščene preproge so že stalnica pri oblaganju teras, stopnic, dovoznih in pešpoti, dvorišč, parkirišč, bazenov in bazenskih okolic ter tudi talnih površin notranjih prostorov. Pogoste so zlasti v kopalnicah, kjer si želite drugačnosti, stabilne, nedrseče podlage, prijetne na dotik in hojo.

Prod za izdelavo peščenih preprog je lahko obarvan pesek iz marmorja, polaga pa se ga s pomočjo epoksi smole, pri čemer se porabi približno 12 kg proda za 1 m2 površine pri debelosti nanosa 6 mm. Pravilno položena peščena preproga je vodotesna in ima dolgo življenjsko dobo.

Prodnate ploščice

Alternativa peščenim preprogam so mozaične prodnate ploščice. Na voljo so v različnih velikostih in izvedbah, na primer iz pravih kamenčkov ali iz keramičnih, ki posnemajo naravne v večjih ali manjših velikostih, vendar je slednje nekoliko težje čistiti. Poleti so takšne talne ali stenske obloge prijetno hladne na dotik, medtem ko je pozimi zelo dobrodošlo, če imate v kopalnici urejeno talno gretje, saj se s tem sicer hladna podlaga prav lepo ogreje.

Večji kamni

Pravite, da ne peščene preproge ne prodnate ploščice za vas ne pridejo v poštev, saj stavite le na naravno izvedbo? Potem je en od možnosti tudi polaganje mozaika iz pravih kamnov, s katerim dosežete zelo rustikalen videz. Kamni in kamenčki so v tem primeru zloženi eden zraven drugega in so večinoma bolj kot za pohodne površine primerni za prostorske poudarke. Na primer le v delu tuš kabine, okoli kopalne kadi ali v stenskih nišah za odlaganje kozmetičnih izdelkov.

Kamniti detajli in čiščenje

Kaj pa čiščenje tovrstnih kamnitih oblog? Vzdrževanje takšnih oblog naj vas ne skrbi, potrebujete le nevtralno čistilo, toplo vodo in mehko krpo, da naravne ali umetne kamenčke enostavno obrišete. Če so naravni, pazite le na to, da ne uporabljate kislin in luga, saj lahko s tem načnete zgornjo površino in jo naredite porozno. Tudi s sesalnikom za prah, na katerega namestite krtačo z daljšimi ščetinami, lahko odlično počistite kamnite mozaike, v primeru majhnih poškodb ali razpok na kamenčkih, pa uporabite vosek ali smolo za zapolnitev rež.

Foto: Pinterest