Brez rezalne deske ni kuhinje. Vedno imate pri roki kakšno leseno, pa plastično, morda celo stekleno in kamnito. Katera je najboljša? Ko pretehtate vse njihove prednosti in slabosti, bo odgovor jasen.

Skoraj ni kuhinjskega pripomočka, ki bi bil pomembnejši od rezalne deske. Naravno ozaveščeni gotovo najraje uporabljate lesene deske, ostalim pa je največkrat vseeno, ali je rezalna podloga iz umetnega ali naravnega materiala, glavno je, da je. Vendar, previdno! Kjer imate opravka s svežimi živili, se zbirajo tudi bakterije. Zato je treba vedeti, kakšne so prednosti in slabosti posameznih kuhinjskih desk.

Vedno, ko režete meso ali ribe, je treba desko – ne glede na to, iz katerega materiala je – najprej temeljito oprati.

Umetna masa

Prednosti umetnih mas se zdijo kot na dlani: plastične ali silikonske deske je lažje čistiti, niso težke, praviloma se ne obarvajo, ne navzamejo se vonja in so po vrhu vsega še zelo poceni. A tukaj se zgodba ne zaključi. Čiščenje plastične deske ne bi smelo biti samo to, da jo sperete pod vodo in je delo opravljeno. Pri takšnem splakovanju se mikroorganizmi ne uničijo, kajti šele temperatura 60 stopinj C jim pride do živega. Deske je torej treba temeljito oprati, bodisi na roke bodisi v pomivalnem stroju. Slednji pa na dolgi rok lahko plastiko tudi skrivi in jo naredi motno. Zato pri nakupu bodite pozorni, da je deska dovolj kakovostna in trpežna.Pa še to:Sčasoma se na deski lahko začnejo poznati zareze od uporabe noža, kar poslabša njene higienske lastnosti, saj se v zareze ujame umazanija..

Če se je lesena deska navzela neprijetnih vonjav, jo potresite s soljo, pustite učinkovati nekaj minut in sperite z vodo.

Les

Kar se tiče vzdrževanja rezalne ploskve, je lesena deska nepremagljiva. Občasno jo pobrusite, naoljite in že bo spet kot nova. Če vam je všeč patina, pa takšno nego enostavno opustite. Naslednja prednost lesa je njegova raznolikost. Na voljo so deske iz različnih vrst lesa (javor, oreh, hrast, češnja, oljka …), od katerih ima vsaka svoje specifične privlačne vizualne posebnosti. A, pozor: pri svetlih vrstah lesa je večja verjetnost obarvanja.  

Tudi vaš nož bo vesel »mehkega« materiala, njegovo rezilo bo ostalo nepoškodovano in ostro dlje časa, pravzaprav bo zelo redko potrebovalo brušenje

Na področju higiene se les prav tako dobro obnese kot umetni materiali. Še več – laboratorijski testi so celo pokazali, da je les boljši. Vsebuje namreč tanine, ki delujejo antibakterijsko ter se z vsakim potegom noža sproščajo iz deske, tako da mikroorganizmi sploh nimajo nobene možnosti, da bi se zažrli v les. Posebej se je na tem področju izkazal les bora, oljke in bambusa. Edina večja slabost lesene rezalne deske je ta, da se je ne da prati v pomivalnem stroju.

Steklo, kamen

Poleg lesenih in plastičnih oziroma silikonskih so tu še kuhinjske deske iz stekla in kamna (najpogosteje marmorja). Vse se zelo dobro obnesejo pri zagotavljanju higiene, saj so njihove površine trdne, težko se odrgnejo in zato je tudi malo možnosti, da bi se vanje zažrli mikroorganizmi. Takšne deske lahko pomivate v pomivalnem stroju, slabost pa je ta, da jih noži ne marajo preveč, saj na takšni rezalni podlagi hitro otopijo. Računajte na pogosto brušenje.

Katera je najboljša?

Odgovor na to vprašanje bi bil: “tista, ki vam je ljubša”. Nekateri strokovnjaki priporočajo umetne mase, spet drugi trdijo, da čez leseno desko je ni. Prvič zato, ker gre za naravni material, drugič pa, ker je kos tudi sodobnim higienskim standardom. Vsekakor pa si omislite več desk različnih velikosti (vsaj tri) in vsako uporabljajte za svoj namen: eno za meso in ribe, drugo za sadje in zelenjavo in najmanjšo za čebulo in česen. Tako vam med pripravo obroka ne bo treba desk kar naprej pomivati in brisati.  

Fotografije: Pinterest