Naše potrebe se skozi življenje spreminjajo, prav tako pa tudi bivalne zahteve. Tloris »penthousa« v eni od ljubljanskih novogradenj ni bil primeren za nove lastnike, ki so si želeli bolj odprte zasnove. Arhitektka Sanja Premrn je njihovo željo po tem, da stanovanje zadiha in se osonči, znala uresničiti.

Sveže in šik. To sta dve besedi, s katerimi bi kar najbolje opisali prenovo »penthousa« v Ljubljani. Stanovanje na samem vrhu večstanovanjskega objekta v prestolnici se razprostira na 120 m² s kar 50 m² veliko teraso.

Kljub veliki površini in legi pri vrhu pa zaradi členjene tlorisne zasnove stanovanje ni imelo prav veliko dotoka svetlobe, zaradi razporeditve prostorov pa tudi razgledi, ki jih ponuja, niso prišli do izraza. Zato je bila težnja lastnikov zelo jasna – želeli so več sonca, ne sob. Nalogo so zaupali arhitektki Sanji Premrn, ki je s premišljenim oblikovanjem novih prostorov in interierja odprla poglede in dovolila svetlobi, da vstopi v prostor.

V predel z lepimi pogledi na gore je bil prvotno umeščen dnevni prostor, a severna lega ni omogočala dotoka sončnih žarkov in dnevne svetlobe po meri lastnikov stanovanja. Spalni prostori, po drugi strani, so bili obrnjeni na jug. Zato se je pri novi tlorisni zasnovi arhitektka osredotočila na bolj preudarno razporeditev, hkrati pa je želela členjenost prostorov okrniti.

V prvotnem načrtu so bile namreč kar tri kopalnice, zato je arhitektka tisto ob vhodu nadomestila z večjo garderobno omaro, izkoristek prostora pa namenila večji kopalnici, ki vodi naprej v spalnico. Spalni prostor je z novo razporeditvijo prostorov umeščen na sever, dnevni prostori pa obrnjeni proti jugu. Otroški sobi sta tako dobili neposreden izhod na veliko teraso, bivalni prostori pa se razgledujejo po strehah mesta in okolici.

Čeprav se nahaja v novogradnji, to prekrasno in razkošno opremljeno stanovanje kar kipi od staromeščanskega duha. Tega »uteleša« tudi šik kuhinja v odtenku bogate modre barve, po želji naročnice. Temu so prilagodili tudi preostale poudarke v stanovanju, od umetniških del do dodatkov medenine (ta se pojavlja tako na ročajih kot tudi pri svetilih). K prostornosti dodatno pripomorejo velika ogledala, ki odbijajo svetlobo in vnašajo v prostor svežino.

Modra kuhinja z otokom se nadaljuje v jedilnico, kjer se za elegantno jedilno mizo lahko posede tudi do osem gostov. Dominantna modra se lepo poveže s preostalimi elementi prostora po zaslugi detajlov in premišljene izbire materialov. Ti so v dnevnem prostoru bolj podrejeni subtilni barvni paleti, niansam sive, ki se dopolnjuje z lesom in medeninastimi detajli.

Tod, v središču stanovanja, je tudi izhod na veliko prostorno teraso, ki se spogleduje z mestom in je v poletnih mesecih podaljšek bivalnega prostora. Prav šik je tudi osrednja spalnica, ki se z zasteklitvijo nadaljuje v svetlo kopalnico. Spalnica se razprostira po celotni dolžini fasade in se združuje z veliko pohodno garderobno omaro.

Fotografije: Miha Bratina