Sestavljanke so navdih za talne obloge, stenske dekoracije, najdemo jih na tekstilnih dodatkih, celo pohištvo je oblikovano tako, da ga lahko zlagamo skupaj kot sestavljanko.

Rojstvo sestavljank je povezano s šolstvom. Leta 1767 je Anglež John Spilsbury, graver in izdelovalec zemljevidov, za potrebe izobraževanja naredil lesen zemljevid sveta in ga po državah razrezal na koščke. Učitelji so to njegovo poučno sestavljanko s pridom uporabljali pri urah geografije in zemljepisa, saj je učencem pomagala, da so na razigran način osvajali znanje o položaju in legi posameznih držav.

Koščki sestavljank so bili najprej leseni, kasneje so jih začeli izdelovati iz trdega kartona, hipoma pa so postali prodajna uspešnica in navdih na različnih področjih življenja, tudi v notranjem oblikovanju.

Danes so v obliki sestavljank narejeni številni notranji elementi: tla, ploščice, pohištvo, okrasne blazine, ogledala, celo radiatorji … Podajo se v moderne, razigrane domove, zlasti domače se počutijo v otroških in dnevnih sobah, pa tudi predsobah in kuhinjah, v katerih želimo ustvariti učinek mladostne energije. Sestavljanke namreč v ambient prinesejo veliko mero originalnost, pestrosti in tudi kontrastne barvne kombinacije.

Foto: Pinterest