Koronavirus se nezadržno širi, zapirajo se šole, odpovedujejo prireditve in daljšajo vrste v zdravstvenih ustanovah. Vse več ljudi se zadržuje med štirimi zidovi, kjer pa je kakovost zraka pogosto neprimerna. Strokovnjaki opozarjajo, da je tudi prezračevanje prostorov eden izmed pomembnih ukrepov pri zmanjšanju števila mikroorganizmov v zraku in posledičnega širjenja virusov, z izmenjavo zraka pa v prostor spustimo svež zrak, iz prostora pa odvedemo izrabljenega.

Eden izmed bistvenih dejavnikov v boju z virusi je tako poleg dobre higiene tudi prezračevanje prostorov, s katerim lahko preprečimo širjenje obolenj. Ukrep velja predvsem v javnih prostorih, kjer mehansko prezračevanje še ni v uporabi, kakovosten zrak pa bo vplival tudi na vaše počutje med štirimi stenami doma. Večina bivanjskih stavb se namreč prezračuje s pomočjo naravnega prezračevanja, vendar pa se ljudje vse premalokrat zavedajo, kaj je potrebno za dovod svežega zraka postoriti. Ena izmed največjih napak je nagibno odpiranje oken, ki je povsem neučinkovita metoda za prezračevanje po mnenju strokovnjakov. Namesto tega trikrat na dan odprite vsa okna in notranja ter zunanja vrata v stanovanjski etaži in že v 2 do 4 minutah se bo ob prepihu zrak v prostorih povsem zamenjal.

Prepih ob prezračevanju  vpliva tudi na vlago v prostoru, vlažnost v prostoru naj bi se gibala med 35-70%, vendar pa so vrednosti v bivanjskih prostorih pogosto precej višje. Povprečna štiri članska družina v enem dnevu namreč z dihanjem, kuhanjem in znojenjem proizvede od 10-15 litrov tekočine, ta se nato ob neprimernem prezračevanju zadržuje v prostoru. To privede do nastanka plesni, izpostavljenost le-tej pa se odraža v boleznih zgornjih dihalnih poti, alergijskem atopijskem dermatitisu, astmi in prebavnih težavah. Najbolj dovzetni so otroci in starejše osebe ter ljudje z obolenji srca in ožilja ali kroničnimi obolenji dihal.

Svež zrak v prostoru blagodejno vpliva na zdravje posameznika, medtem ko dolgotrajna izpostavljenost onesnaženemu zraku lahko ogrozi naše zdravje, saj povzroča različna obolenja in dolgotrajno škoduje našemu zdravju. Človek v eni sami uri vdihne več kot pol kubičnega metra zraka, v katerem se nahajajo bakterije, virusi, pršice, vlaga. Čeprav vse našteto s prostim očesom ni vidno, pa vpliva tako na naše počutje kot tudi delavno učinkovitost.

Na udaru slabega zraka so tudi novogradnje, ki se zaradi gradbenih predpisov ne morejo ustrezno samo-prezračevati. Številni se tako odločajo za vgradnjo prezračevalnega sistema, ki omogoča prisilno prezračevanje in izmenjavo zraka. Domovanju tako zagotovimo primeren dostop svežega zraka in odvod izrabljenega, posledično se zniža tudi vlažnost v prostoru in izboljša bivalno ugodje.

Foto: Pinterest