Našo olimpijsko smo obiskali v njenem najetem stanovanju v Radovljici, polnem svetlobe in - lahko rečemo tudi - ljubezni.

Čeprav to ni njeno sanjsko stanovanje, se v njem dobro počuti. Z družino se je tekom življenja večkrat selila – v Indonezijo, v Malezijo, v Dubaj, – nato pa je sama zamenjala več stanovanj v Ameriki in na Norveškem. Zato je navajena, da iz vsakega – še tako prehodnega, začasnega stanovanja – naredi dom.

“Moje sanjsko stanovanje je polno steklenih površin, z lepim razgledom na hribe ali pa na morje,” pove. Poleg svetlobe ji v domu veliko pomeni tudi udobje, zato je v svoje najeto stanovanje prinesla vzmetnico, narejeno po meri. Spanje je za nekdanjo športnico namreč ključnega pomena: samo dobro spočita je lahko kvalitetno trenirala in tekmovala; med študijem psihologije na ameriškem Berkleyju pa je dobila še znanstveno razlago, zakaj je temu tako.

“Idealno je, da spimo osem ur dnevno, manj od sedem pa sploh ne. Le tako lahko pokrijemo vse faze spanja – da gremo v globoki spanec in v REM fazo, v kateri sanjamo, utrjujemo spomin in se čustveno čistimo. Spanec tudi vpliva na naše kognitivne funkcije: slabo spočiti se težje odločamo in sprejemamo težke odločitve. Smo razdražljivi in čustveno labilni. Poleg tega ima spanec pomemben vpliv na našo presnovo in fizično dobrobit. Če dobro spimo, imamo več energije, nismo lačni in ne posegamo po mastni in hitri hrani,” na hitro povzame Sara.

Spanec po meri

Zase in svojega partnerja je tako Sara izbrala po meri narejeno vzmetnico podjetja Maremico, na kateri se res dobro naspi. “Rada imam mehkejši jogi, tako da se prav uležem vanj.”

Zakaj je vzmetnica po meri bistvena za dober spanec, smo povprašali direktorja podjetja Maremico, Emila Marinška, ki je kot strokovnjak za spanje svoja dognanja delil tudi na nedavnem ljubljanskem dogodku TEDx. “Tretjino življenja preživimo na ležišču in ta čas izjemno vpliva na kvaliteto preostalih dveh tretjin našega življenja. Če imamo udobno ležišče, se manj obračamo, spanec je globlji, faze globokega spanca so daljše in telo se bistveno bolj odpočije oziroma regenerira,” pove.

Čeprav je na tržišču ogromno različnih ležišč – vodnih, vzmetenih, ležišč iz lateksa, pene, naravnih materialov … pa material sploh ni bistven. Pri izbiri ležišča se tudi ne uporabljata več izraza ‘trdo’ in ‘mehko’, saj so dandanes vsa že večconska, tako da različno odgovarjajo posameznim delom našega telesa. Bistveno je, da je ležišče ukrojeno našemu individualnemu telesu. Zato se priporoča, da zakonci namesto enojnega ležišča večje širine raje investirajo v dve vzmetnici, dve ločeni jedri, prilagojeni vsakemu posebej.

“Zavedati se moramo, da bomo ležišče uporabljali 10 let ali več. V tem času bomo vsaj tri leta preživeli na ležišču – to bo najbolj uporabljan izdelek v našem življenju. Zato priporočam, da si za nakup vzamete čas, da obiščete strokoven salon in izberete ležišče, ki vam resnično ustreza,” še pove Marinšek.

Več: Maremico

Fotografije: Maremico