Barve, vzorci in slikoviti motivi na tapetah lahko hitro povzdignejo energijo v prostoru. Tudi v kopalnici, kjer pa moramo poskrbeti, da bodo tapete iz ustreznega materiala.

Kadar snujemo prostore, je ena od številnih razlik med uporabo keramike in tapet ta, da keramične ploščice običajno spremljajo generacije uporabnikov, medtem ko se tapete pogosto menjavajo. Saj veste, kako to gre: ko so ploščice enkrat prilepljene na steno, jih ne nameravamo tako kmalu stolči s podlage in zamenjati, tako da vztrajajo v prostoru tudi po 20 let in več. Tapeta pa omogoča precej preprosto odstranjevanje in lepljenje na novo. Prav s svežimi vzorci, motivi in barvami so tapete lahko silno vabljive za različne prostore doma. Tudi za kopalnico.

Skok v zgodovino

Zamisel o tapetah v kopalnici ni tako daleč od naše kopalniške kulture, kajti ko so v 19. in začetku 20. stoletja meščanske budoarje začeli opremljati z umivalniki in kadmi s tekočo vodo, so stene v teh prostorih najpogosteje oblagali ravno s tapetami. Te so običajno upodabljale bogate motive iz rastlinskega sveta. A tudi ploščice so si marsikje utrle pot v nekdanje sobe za toaleto in zaupne obiske.

Dekorativni beton, epoksid, tapete

V zadnjem obdobju na stenah kopalnic in stranišč vlada keramika. Res pa ta še zdaleč ni več edini material, ki se uporablja za oblaganje sten in tal v kopalnici. Razširila se je namreč uporaba dekorativnih betonov ter barv iz lateksa in epoksida, ki omogočajo moderen videz kopalnice brez fug, tudi v predelu prhe. Največja prednost teh materialov je, da jih je mogoče izdelati v ogromno barvnih kombinacijah in izvesti v različnih površinskih obdelavah, od polirane do bolj grobe površine.

A tudi tapete se vse pogosteje pojavljajo v kopalnici. Pri tem moramo biti pozorni, da ne izberemo tistih iz naravnih materialov. Kaj torej uporabiti?

Najpogosteje se v sanitarnih prostorih na eni steni ali zgolj delu stene uporabljajo tapete, obdelane z vinilno prevleko. Te so praviloma vodoodporne, a strokovnjaki kljub vsemu poudarjajo, da so uporabne zgolj na stenah, ki niso neposredno v stiku z vodo. Tapeta z vinilno prevleko se zato dobro obnese na steni za umivalnikom, ne pa v pršnem prostoru.

Stkane iz steklenih vlaken

Obstaja pa tudi rešitev, ki ljubiteljem slikovitosti in estetike omogoča uporabo tapet v mokrem delu kopalnice. Z inovativnim sistemom – vodoodpornimi tapetami iz steklenih vlaken – je snovalcem tapet uspelo zasnovati dekorativno oblogo, ki je namenjena prav za vlažne prostore, torej kopalnice, velnese, fitnese. Takšen sistem so denimo razvili in patentirali pri italijanskem podjetju Wall&Decò.

Tapete iz steklenih vlaken so, kot kaže, zelo odporne ne le proti vodi in vlagi, temveč tudi proti porumenelosti, udarcem, odrgninam in detergentom. S posebnim lepilom se zlahka nanašajo na betonsko steno, mavčne plošče, gradbeni omet, PVC, steklene ali keramične površine. Zato je sistem primeren tudi za vgradnjo ne le na nove, temveč tudi na obstoječe, stare kopalniške površine, kar omogoča hitro obnovo prostora, v katerem vsak dan skrbimo za lastno higieno in dobro počutje.

Fotografije: Covet House, Divine Savages, Drench, Feathr, Komar, Mindthegap, Studio Le Cocq, Wall&Decò