Priznani italijanski arhitekturni studio Peter Pichler Architecture je zasnoval arhitekturni koncept drevesnih hišic, ki se sklapljajo v alpsko pokrajino. Konceptualna zasnova naselja drevesnih hišic pod Alpami ponuja veliko modifikacij in se lahko v celoti prilagodi uporabniku.

Arhitekti so se pri oblikovanju konceptualnega naselja oprli na idejo drevesne hišice, a tokrat brez drevesa. Arhetipska dvokapnica posnema tradicionalne drevesne hišice, hkrati pa so se arhitekti lotili tudi oblikovanja dela drevesa, na katerem sloni hišica. Nastale so navpično nagnjene strukture, dvignjene od tal, ki se z vrhom slemena dvigujejo proti nebu. Kot drevesne krošnje.

Modularna sestava omogoča več različic

Youna Nature Resort, kakor so konceptualno zasnovo poimenovali v milanskem arhitekturnem studiu, obsega drevesne hišice s skupno površino od 115 m² do 280 m². Odvisno od tega, koliko uporabnikom so namenjene. Zasnova namreč obsega objekte treh različnih velikosti: za dve, tri ali štiri osebe. Po zaslugi modularne notranje sestave in postavitve drevesne hišice omogočajo veliko modifikacij, vključno z zasteklitvijo in številom nadstropij. Tako se lahko v celoti prilagajajo potrebam stranke in okoliškemu kontekstu.

Razgled na okoliške gore

Konstrukcijo hišic predstavlja lesena skeletna gradnja, okrog nje se ovija fasada, sestavljena iz dvoslojne lesene rešetke. Ta zagotavlja občutek intime v notranjosti in preprečuje dostop močne sončne svetlobe, hkrati pa ohranja čudovit razgled na gore iz vseh notranjih prostorov. Temu primerna je tudi izbira materialov v interierju. Prevladujoča uporaba lesa je odziv tako na trajnostne zahteve kot tudi na prvotno tipologijo hišice na drevesu.

Kot potrjujejo v arhitekturnem studiu, gre za zdaj za konceptualno zasnovo, ki pa se bo, ob primernem investitorju, v prihodnosti najverjetneje uresničila nekje na območju Alp.

Vizualizacije: Peter Pichler Architecture + Spectrum