Našli ste stanovanje svojih sanj. Še preden začnete razmišljati o barvi sten, pa si zastavite nekoliko (težkih) vprašanj.

Iščete stanovanje svojih sanj? Stojite pred težko nalogo: na nakup vpliva toliko faktorjev – od velikosti stanovanja, njegove lokacije, družinskega proračuna, pogojev nakupa ipd. – da po ogledu desetin stanovanj najverjetneje ne veste več, kje se vas drži glava. Ko pa najdete tistega pravega, po navadi spregovori intuicija. Če pa izbrano stanovanje še prestane spodnji test, pa kar na banko po kredit! 

Stanovanje mora biti dobra investicija

Sanjsko stanovanje bo družinski proračun otežilo za zgolj 30%, s čimer si zagotovite več kot dovolj prostora za njegovo odplačevanje v težjih časih ali pa za vlaganje vase in v prihodnost.

Lokacija stanovanja, dobro ohranjeno stanje, prijetna soseska in vam naklonjeni občinski načrti so dobri pokazatelji, da stanovanju z leti vrednost ne bo drastično padla. Najboljši pokazatelj je spremljanje trenda rastli (ali padca) cen v neposredni lokaciji vašega bodočega stanovanja.

nakup stanovanja

Tloris naj bo prilagodljiv spreminjajočim se razmeram

Sčasoma si vsi (ja, prav vsi) želimo še kakšnega kvadratnega metra več. Razmislite o svojih trenutnih potrebah in kako se bodo te potrebe spreminjale skozi čas – načrtujete širitev družine ali otroci že razmišljajo o osamosvojitvi? Imate hobi, za katerega potrebujete veliko opreme? Se vam bo na stara leta v stanovanju pridružila tudi vaša mama? Poskrbite, da boste v stanovanju – in v njemu pripadajočih prostorih (kleti, balkonu, skupnih prostorih bloka) – imeli dovolj prostora za vse vaše dolgoročne potrebe.

Okolica je prav tako pomembna

Sprehodite se po neposredni okolici in raziščite vse servise, ki vam jih ponuja. Imate na dosegu roke trgovino ali pekarno? Vam je pomembna lokacija pošte ali najboližjega fitnes centra? Za vikend radi zavijete v kavarno ali na sprehod po travniku? Bodo imeli vaši otroci šolo tako blizu, da bodo domov lahko hodili brez vašega spremstva? Kje je najbližja avtobusna postaja? Razmislite, koliko prisotnost (ali odsotnost) različnih servisov vpliva na kvaliteto vašega življenja, na vašo odvisnost od (javnega) prometa in vaš prosti čas. 

Vas čakajo večji vložki v stanovanje?

Še preden sploh začnete seštevati stroške novega pohištva, se osredotočite na ‘okostje’ vašega stanovanja (ki po navadi predstavlja največji strošek): v kakšnem stanju so stene, tlaki, vrata, okna, sanitarna keramika in napeljave? Še pred selitvijo se prepričajte, da so v odličnem stanju in da lahko z njimi kvalitetno živite vsaj prvih deset let. Če se boste odločili katerega od naštetih elementov menjati ali obnavljati, ne pozabite od izvajalca zahtevati vsaj desetletne garancije na vgrajene materiale in kvalitetno opravljeno delo. 

Preverite še, če je res vse, kot mora biti

Še preden se vselite, preverite, če so v stanovanju znaki vlage, če se pojavljajo razpoke, če so elektro- in vodovodne inštalacije v dobrem stanju ipd. Takšne stvari boste težje odpravljali, ko boste že vseljeni. Slabosti stanovanja pa lahko tudi vzamete kot izhodiščno točko za pogajanje o nižji ceni nepremičnine.

nakup stanovanja

Fotografije: Pinterest