Priljubljena pevka Tinkara Kovač je svoj prostor pod soncem našla v idilični vasi Lokev na Krasu.

Priljubljena pevka Tinkara Kovač je svoj prostor pod soncem našla v idilični vasi Lokev na Krasu. Družinski dom je načrtoval kar njen življenjski sopotnik, priznani arhitekt Matej Mljač. Parcelo, na kateri stoji hiša družine Kovač – Mljač, je Mateju podarila babica, preden so pričeli z gradnjo, pa se je kar leto dni ukvarjal s preučevanjem svetlobe na parceli in z načrtovanjem.

Hiša, zasnovana v obliki črke L, že na prvi pogled izstopa med tradicionalno grajenimi hišami v Lokvi, čeprav so pri gradnji upoštevali zakonitosti pokrajine. Moderno domovanje se, kot vse hiše na Krasu, odpira proti jugozahodu, proti Trstu, severovzhodna stran pa je zaradi burje zaprta. Tehnično je hiša narejena po načelih nizkoenergetskega objekta. Na strehi so sončni kolektorji za ogrevanje sanitarne vode, ob kleti pa je vodnjak za deževnico. Prevladujoča barva notranje opreme je antracitno siva, ki so jo nadgradili s črnimi, rdečimi in zlatimi odtenki.

Družina največ časa preživi v odprtem osrednjem prostoru v pritličju, ki ga pozimi ogrevajo s pomočjo kamina na drva, talno gretje pa prižgejo le v najhujšem mrazu. Pozimi se hiša kopa v sončnih žarkih, poleti pa v njej vlada prijeten hlad, saj visoko sonce ne sega v prostor. Velika okna ponujajo čudovite razglede na pokrajino, ki se spreminja z letnimi časi. Kuhinja, ki jo krasi mozaik v zlati barvi, je družaben prostor. Dostikrat v njej obrok pripravijo kar obiskovalci, ki jih živahni družini ne primanjkuje. V osrednjem prostoru je svoj prostor dobila tudi miza, namenjena ustvarjanju. Tako malčicama pa tudi staršema ni treba paziti na vsak madež, ampak se lahko prepustijo navdihu. Iz osrednjega družabnega prostora, ki združuje funkcije kuhinje, jedilnice in dnevnega prostora, se lahko po stopnicah spustimo v klet, ki ji stanovalci šaljivo pravijo pekel. V “peklu” je velik prostor, namenjen glasbenem ustvarjanju in druženju, Tinkara pa pravi, da člani družine ob bobnanju sprostijo odvečno energijo. Lesene stopnice iz pritličja vodijo navzgor v “nebesa.” Tu je glavna spalnica, kopalnica in otroški sobi Gale in Alme. Tinkara je notranjo opremo povečini prepustila Mateju, za otroški sobi pa je poskbela sama. Veliko okrasnih predmetov so s hčerkama izdelale skupaj, saj vsa družina uživa v ustvarjanju. Stara ptičnica, kupljena na bolšjem trgu, se je spremenila v čudovito luč, stare tapete pa so postale pisano drevo, ki polepša otroško sobo.

Trenutke miru in sprostitve Tinkara najde v svoji kopalnici v oranžnih odtenkih, medtem, ko je Matejeva modra umeščena v pritličje. Ker je obrnjena proti vzhodu, jo vsako jutro prebudijo sončni žarki. Kad je pogreznjena v tla, da vanjo ni treba plezati.

Družina veliko časa preživi v naravi. V bližnjem gozdu nabirajo suhljad za kurjavo, Tinkara pa je v sebi odkrila strast do vrtnarjenja. Ob hiši je kraška vrtača, ki je verjetno najbolj obiskana vrtača v Sloveniji. V njej so namreč priredili že kar nekaj koncertov. Družina, ki je v Lokvi našla svoj košček raja na Zemlji, se je aktivno vključila v vaško življenje in pomagala organizirati festival Lokvice, ki je v kraj prinesel živahno dogajanje.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik