Čeprav v interierju zadnjih let prevladuje nevtralna paleta barv, to ne pomeni, da so se ljubitelji barv drznosti popolnoma odrekli. Daleč od tega. Na spletu smo zasledili simpatično in privlačno stanovanje, ki ga je nizozemski par odel v zanimive barvne kombinacije in dodatke.

Dolga leta je v interierju prevladal minimalističen slog z nevtralnimi odtenki, brez večjih presenečenj in drznih nagibov. Očitno pa so se karte tudi na oblikovalskem »parketu« premešale, saj vse več notranjih oblikovalcev pri urejanju interierjev prisega na drznejše odtenke in barvne kombinacije. Barviti interierji, nenavadni barvni poudarki in dodatki tako vse bolj prihajajo v ospredje, kar je opaziti tudi na družbenih omrežjih.

Na Instagramu nam je tako v oči padel profil Eclectic Colour Junkie, kjer mlad nizozemski par objavlja fotografije lastnega stanovanja, ki je še kako zanimivo. Gre namreč za okusno fuzijo modernega in starinskega, harmonijo drznih in bolj zamolklih odtenkov ter zanimivih dodatkov in barvnih kombinacij. Prav to so značilnosti eklektičnega sloga, na katerega prisegajo tisti najbolj drzni.

Pobarvane stene, pisani in temeljito premišljeni detajli, starinsko pohištvo v drznih odtenkih … Vse to so značilnosti eklektičnega sloga, ki pa zahteva veliko premisleka, saj lahko hitro deluje prenasičen. Za dosego okusnega rezultata se je treba pošteno potruditi, in čeprav pravih pravil ni, je treba ohraniti nekaj zdrave pameti pri kombiniranju najrazličnejših vrst pohištva in barv v prostoru. V prostor lahko umestite predmete in navdih z najrazličnejših koncev sveta, sploh s toplejših krajev, kjer prevladujejo živahne barve in živopisani tradicionalni vzorci.

Unsplash/Katherine Hanlon

Čeprav na prvi pogled eklektičen slog izgleda preprost, je to daleč od resnice. Tudi oblikovalci interierja se pri oblikovanju tovrstnih prostorov držijo posameznih vodil, od tega, koliko različnih slogov uporabiti do ujemajoče se barvne palete. Za začetek se osredotočite na en element prostora, za katerega želite, da postane glavna vizualna točka. To je lahko bodisi tapeta, starinska omara ali na novo tapeciran kavč … To je vaše izhodišče, od koder izhajate ter mu dodajate elemente in barve.

Foto: Collection Gentry/Moncolonel

Kje začeti?

Za začetek izberite osrednji odtenek barve, v primeru Eclectic Colour Junkie je to petrolej modra, ki prevladuje na stenah, pojavlja pa se tudi na pohištvu. Pomembno je, da se posamezni odtenki in dekoracije ponavljajo, sicer lahko prostor prehitro postane prenasičen. Seveda je lahko eklektičen slog tudi manj barvit, v bolj nevtralnih odtenkih, a z zadostno mero dodatkov in detajlov, ki prostor naredijo domač, po okusu lastnika.

Pokukajte v domovanje Neomi in Mika, ki ustvarjata profil Eclectic Colour Junkie: