Avtomatizacija hišnih opravil bo vse pogostejša, navaja britanska raziskava, ki pravi, da bomo čez 20 let porabili kar 90 % manj časa za pospravljanje in tako prihranili dve uri na dan oziroma kar 33 dni na leto.

Če mislite, da je avtomatizacija še daleč, se zelo motite – sploh, če že zdaj doma uporabljate pralni, sušilni ali pomivalni stroj. S temi tremi iznajdbami smo praktično izničili čas, ki bi ga drugače namenili pranju in obešanju oblačil ter pomivanju posode. Inženirji pa se v zadnjih letih še bolj intenzivno ukvarjajo z izpopolnjevanjem robotov, ki bodo v prihodnosti postiljali naše postelje, brisali prah, zlagali perilo in prali oblačila kar brez vode.

Na kup smo zbrali nekaj hišnih robotov, ki so že na tržišču in ki vam bodo prihranili kar nekaj ur letno.

Avtomatska kosilnica

Košnja je na vrhu seznama neprijetnih domačih opravil. Inženirji robotike so zato po principu robotskega sesalca že oblikovali avtomatično kosilnico, ki jo le vklopite (ali sprogramirate njen vklop na določen čas), kosilnica pa se bo sama sprehodila po vrtu. Seveda ima vgrajene senzorje, ki bodo obvarovali vaše okrasne in zelenjavne grede. Robotska kosilnica pokošene trave ne zbira v posebnem zbiralniku, ampak jo razreže na majhne koščke in odvrže nazaj na trato, kjer se spremeni v naravni kompost. Njene slabe strani so (trenutno še) visoka cena ter dražji nadomestni deli.

Robotski sesalec

Za robotskega sesalca smo že vsi slišali, marsikdo pa se je že resno odločal za njegov nakup. Koncept je privlačen in preprost: sesalec se vozi po vašem stanovanju in sproti pobere vse prašne delce in nesnago; ko opravi delo, pa se kar sam priključi na napajalno napravo. V nedavni anketi, ki smo jo izvedli v naši Facebook skupini, pa so nam njeni uporabniki priznali, da ima seveda robotski sesalec tudi določene pomanjkljivosti: ne more preplezati višjih pragov, ne posesa tako dobro kot ročni sesalec, z njim pa si tudi ne moremo pomagati pri sesanju oblazinjenega pohištva in vzmetnic. Če se že odločate za nakup, priporočamo kvaliteten sesalec, ki bo posesal tudi pod pohištvom, v kotih in bo uspel splezati tudi na višjo preprogo. Dopolnite ga z manjšim ročnim sesalnikom, s katerim boste posesali druge kose pohištva.

Robotski pomivalec tal

Robot za mokro, vlažno ali suho brisanje tal uporablja čistilne blazinice na vibracijski čistilni glavi in pršilo, ki zrahlja umazanijo in madeže. Čisti tudi ob steni in pod pohištvom. Robotski pomivalec vam prihrani čas za pomivanje, a potrebuje seveda nekoliko več vzdrževanja kot drugi roboti – potrebno bo menjati (oziroma prati) čistilne blaznice, robota napolniti z vodo in ga pogosteje polniti na napajalni postaji. Pred pomivanjem boste seveda morali še posesati ali pomesti, zato je marsikdaj težje sprogramirati najboljši čas za avtomatski zagon.

Obstajajo tudi sesalno-pomivalni roboti, ki opravijo obe nalogi hkrati in jim zato lažje zaupate, da se vključijo, ko ste zdoma.

Robotski pomivalec oken

Ta robot je zelo priljubljen ne le tam, kjer je zunanje čiščenje oken skorajda nemogoče (na višini, fiksna okna ipd.), pač pa tudi za povsem navadne okenske površine. Priznajmo si: pomivanje oken je umazano in zamudno delo, zato je naložba v robotskega pomivalca toliko privlačnejša.

Roboti se na steklo prilepijo s pomočjo vakuma, nato pa se počasi premikajo po površini stekla in z blazinicami iz mikrovlaken brišejo vaša okna (pozor: okna je pred tem potrebno ročno navlažiti!). Večina jih je pred padcem zavarovana z varnostno vrvjo, a vseeno je dobro, da kupite takšnega s senzorjem, ki se bo izogibal robovom in okenskim okvirjem, ki bi lahko prekinili vakum med sesalcem in steklom. Zelo pomembno pri nakupu je tudi, da se pozanimate, ali robot deluje na baterije ali pa je potrebno, da je priključen na elektriko – to je lahko še posebej neprijetno pri visoko ležečih oknih ali pri zunanjem čiščenju.

UV čistilec površin

Čeprav kuhinjski pult pobrišemo večkrat dnevno, smo pri tem včasih nekoliko malomarni – uporabljamo gobice ali kuhinjske krpe, ki so pravo gojišče bakterij. Kemikalije, ki te bakterije izničijo, so lahko škodljive ne le vašemu zdravju, pač pa tudi kuhinjskim površinam. Majhen robotski čistilec za uničevanje bakterij uporablja UV svetlobo, ki poškoduje genski zapis bakterij. Robot je opremljen s senzorji, ki preprečujejo, da bi padel s površine in se samodejno izklopi, ko opravi svojo nalogo.

Čiščenje oblačil brez vode in kemikalij

Prihodnost je tudi v bolj ekološkem čiščenju oblačil: pralne stroje bodo kmalu zamenjale druge naprave, ki bodo oblačila očistile skorajda brez vode.

Prva med njimi je brezžična ultrazvočna čistilna naprava, ki jo položimo v vodo z oblačili. Ultrazvok ustvari mikroskopske mehurčke, ki iz oblačil izločajo umazanijo – brez detergentov! To pomeni, da lahko iz cikla pranja izločimo večkratno menjavo vode med spiranjem. Ta ultrazvočna naprava se lahko uporablja tudi drugje – pri pranju sadja in zelenjave, nakita, otroških igrač …

Robotska čistilna omara, ki je šele v razvoju, pa obljublja, da bo bolj občutljiva oblačila, ki jih po navadi nesemo v kemično čistilnico, z nekaj pare hitro očistila in iz njih odstranila neprijetne vonjave. Predstavljajte si, da pred službo vanjo postavite svoj najljubši kostim in ga po desetih minutah, čisto svežega, oblečete.

Decentraliziran sistem robotov lahko upravljate preko ene naprave

Znanstvena fantastika nam je dolga leta obljubljala robotske pomočnike v človeški obliki, ki bodo namesto nas opravljali vsa gospodinjska opravila. A ker je programiranje enega samega robota za toliko različnih nalog zelo zahtevno, so inženirji robotike svoje napore raje usmerili v oblikovanje najbolj učinkovitih robotov, ki opravljajo le eno nalogo – a to z odliko.

A to vseeno ne pomeni, da doma nimamo enega pomočnika z umetno inteligenco, ki lahko hkrati nadzoruje vse naše robote: sistem pametnih domov, kot je npr. Amazonova Alexa, lahko z vašim glasovnim ukazom oziroma po urniku samostojno vodi vse vaše robote pri opravljanju njihovih nalog. Tako lahko hkrati ukaže košnjo trave in sesanje tal; ali pa prižge vse vaše luči in odpre okna.

Kaj vse še lahko pričakujemo v prihodnosti?

Zgoraj omenjena raziskava King’s Collegea v Londonu napoveduje, da bomo v prihodnosti vsi uporabljali nizkocenovne drone, s katerimi bomo lahko prenašali predmete; da bomo imeli hladilnike, ki bodo sami naročali hrano, ko je zmanjka; da se lahko veselimo robotov, ki bodo namesto nas preoblačili in postiljali postelje; brisali prah, čistili straniščne školjke ipd.

A to seveda še ni vse: umetna inteligenca bo namesto nas urejala vse vidike našega življenja – od tega, da bo samodejno poiskala najcenejšega (ali najbolj zelenega, najbolj odzivnega) ponudnika električne energije, najugodnejše avtomobilsko zavarovanje, skrbela za naročanje na sistematske preglede pri zdravnikih in zobozdravnikih, iskala najboljše recepte glede na živila, ki jih imamo doma, pa do tega, da bo načrtovala naše počitnice. Tako bomo lahko ves čas, ki ga zdaj preživimo bodisi med gospodinjskimi opravili bodisi za računalnikom namenili pravim užitkom – pripravi družinskega piknika, dobri knjigi, športu ali pa pogovoru s prijatelji.

Fotografije: Pinterest