Če se načrtovanju kuhinje ne posvetite dovolj, potem je zelo verjetno, da vas bo kasneje spravljala v obup. Ne samo, da vam ne bo všeč, tudi nepraktična bo. Pogosti problemi pri slabo zamišljenih kuhinjah so naslednji: premalo shranjevalnega prostora, premalo delovne površine, slaba funkcionalnost, ne ujemajoče se barve, manjkajoči elementi … Izognete se jim tako, da planiranje prepustite profesionalcem.

Če najamete strokovnjake za načrtovanje kuhinj, kot so na primer pri GA+kuhinjah, potem lahko pričakujete, da vas bodo ob obisku v salonu in kasneje na domu temeljito izprašali o tem, kakšen je vaš življenjski slog, kakšen imate urnik kuhanja in se pozanimali o vaših vsakodnevnih navadah, temeljito pa preučili tudi prostor, kjer bo umeščena vaša kuhinja. Le tako vam bodo namreč lahko pripravili načrt, ki bo izpolnjeval vse vaše želje in potrebe ter se izognil najpogostejšim kuhinjskim strahovom, s katerimi naj se raje ukvarjajo drugi, saj jih vi ne potrebujete:

Premalo prostora v kuhinji

Premalo shranjevalnih površin v kuhinji se pogosto kaže tako, da v prostoru vladata kaos in zmeda, posod, pribora in malih gospodinjskih aparatov nimate kam pospraviti, kar vodi v frustracije. Z dobrim načrtovanjem pa se tudi v majhnih kuhinjah najde dovolj prostora za omarice, kamor boste lahko umestili vse potrebno. Dobra izbira so tudi skriti predali, kotne police in posebej za majhne predmete prirejeni elementi.

Premalo delovne površine

Pult ima v kuhinji osrednjo vlogo, saj ga potrebujete za praktično vsako kuhinjsko aktivnost. Med načrtovanjem kuhinje razmišljajte o tem, koliko ljudi hkrati bo uporabljalo delovno površino, da bo morda med tem, ko kuhate, nekdo drug želel ob pultu posedeti in z vami poklepetati ali pa bo pult celo opravljal vlogo mize, saj bodo na njem otroci pisali domače naloge.

Slaba funkcionalnost / uporabnost kuhinje (stvari niso pri roki, primanjkuje prostora za gibanje, nesmiselna postavitev elementov)

Glavni kuhinjski elementi (hladilnik, kuhališče in pomivalno korito) naj bodo postavljeni v smiseln trikotnik oziroma tako, da boste potrebovali čim manj korakov za manevriranje med njimi. Če v vaši družini rado istočasno kuha več članov, je dobro predvideti celo dve delovni coni. Aparate, ki so pogosto uporabljeni (zlasti hladilnik), postavite ob rob kuhinje, na tako periferijo, tako ga bodo ostali zlahka dosegli tudi brez vstopa v kuhinjo.

Vizualnost kuhinje (barve se ne ujemajo, kuhinja na koncu ni takšna, kot ste si predstavljali)

Če kuhinja po videzu ni privlačna, je skoraj zanesljivo, da je ne boste radi uporabljali in se v njej ne boste dobro počutili. Zato mora vizualna podoba kuhinje ustrezati vašemu okusu in tudi okusu ostalih družinskih članov. Barve ličnic izberite premišljeno, stavite na takšne, ki učinkujejo veselo, pozitivno, pomirjujoče. Čim več naj bo tudi lesa, saj deluje toplo in domačno.

Premalo kakovostni elementi in dodatki

Nekateri elementi in kuhinjski dodatki so na prvi pogled morda malenkostni, a se hitro izkaže, da so v kuhinji ključnega pomena in da zanje velja odšteti malo več denarja in si res omisliti kakovostne. V to kategorijo zagotovo sodijo dobre kuhinjske luči, učinkovito prezračevanje in odstranjevanje vonjav (dobra napa), koši za smeti, ki omogočajo ločevanje odpadkov, ter nenazadnje dovolj veliko število vtičnic, ki naj bodo tudi smiselno razporejene.

Vse naštete skrbi lahko odmislite, če boste zavili v GA+kuhinje. Tam bodo za vaše želje poskrbeli od začetka do konca. Vi samo rezervirajte termin in izris kuhinje prepustite strokovnjakom.

Fotografije: GA+ kuhinje