Več kot pol tisočletja staro trdnjavo pri Kamniku je pred propadom rešila družina Rauter, ki jo sestavljajo Uroš, Sanja in njuni trije sinovi. Po njihovi zaslugi zdaj zidovi trdnjave cvetijo v mladostni podobi in navdušujejo s tisoč in eno posebnostjo.

Srednjeveška graščina z imenom Trutzturn je bila pred 600 leti zgrajena kot obrambni stolp pred napadi Turkov, a tudi kasneje je doživljala zanimiva obdobja. V devetkotnem objektu je pred 200 leti takratnega lastnika Andreja Smoleta obiskoval sam France Prešeren, leta 1907 pa jo je kupil Urošev pradedek, veterinar, ki je s Koroške prišel v Kamnik.

Med drugo svetovno vojno so trdnjavo zasedli Nemci, na kar opominja tudi bunker na vrtu. Potem, ko je bila nekaj časa nacionalizirana, je spet prišla v last družine Rauter in tako postopoma vse do današnjega lastnika Uroša, ki se je skupaj z ženo Sanjo lotil neizogibnega pri takšni starosti objekta – temeljite prenove.

»Ja, prenova je bila zelo zahtevna. Pri vsaki stvari, ki smo se je lotili, se je potem pojavil še kup dodatnih zadev. Tako da sem jaz skrbel za gradbeno plat, ženi sem pa prepustil notranjost, ureditev samega objekta.«

PRED IN MED PRENOVO

Za ureditev doma lahko Sanji namenimo le pohvale, sploh ker se je večino dela lotila sama in ustvarjala predvsem na podlagi svojih originalnih idej, domišljije in prefinjenega občutka za estetiko.

»Jaz sem dala v ta objekt celo dušo. Res sem se potrudila s to ureditvijo, vse večinoma sama, nismo imel arhitekta,« pove Sanja, ki se je v ustvarjalnosti tako našla, da je kasneje pustila službo, si uredila domačo kreativno delavnico in zdaj pod imenom Ustvarjalne sanje izdeluje različne dodatke in dekoracije za dom.

Družina se je v hišo vselila pred sedmimi leti in doslej uspešno prenovila notranjost objekta, vključno z vsemi inštalacijami, novim ogrevalnim sistemom (spodaj talno gretje, zgoraj radiatorji), na objektu so zamenjali streho, vgradili nova okna, restavrirali vrata, uredili so tudi zunanjost posestva, ki obsega skoraj 6 tisoč kvadratnih metrov. Ostala je le še prenova fasade, pri kateri pa lastnika še nista povsem usklajena, saj ima sedanja »patino, dušo,« pravi Sanja, medtem ko bi Uroš raje imel novejšo fasado.

Vrata graščine gostom že napovedujejo poseben ambient. Z njihovo prenovo je smrekov les, ki je bil prej temno rjave barve, dobil novo, bolj usklajeno podobo z novimi okni. Barvno lestvico stavbnega pohištva spremljajo v hodniku keramične ploščice pazljivo zloženih vzorcev, bele stene pa so prostor osvetlile in ga naredile bolj lahkotnega.

»Hiši sva želela dati svežino, kar sva dosegla s svetlimi barvami, pa kakšnim modernejšim kosom pohištva. Kuhinja je nova, sodobna. V jedilnici sva pa kar stare kose uporabila, prebarvala mize, dale nove plošče gor, preoblekla stolčke. Ne zato, ker nismo želeli novih kosov, ampak zaradi tega, da ima hiša dušo,« o kombiniranju stare in nove opreme pove Sanja in nas povabi še v zgornje nadstropje, kjer se nahajajo spalni prostori. V glavni spalnici pozornost nase pritegne bogato okrašena in lepo restavrirana skrinja Uroševe prababice, v kateri je bila nekoč shranjena njena dota, danes pa se v njej skrivajo telovadni pripomočki.

Lepo vzdrževana okolica graščine, ki prinaša poseben spokoj in mir, je zgodba zase. Funkcionira kot specifičen oder z dih jemajočim razgledom na Kamnik in okoliške hribe. 

Vrt zaznamuje skoraj 300 let star kostanj, pušpani so razporejeni v obliki nizkega labirinta, za pravšnjo mero hedonizma pa poskrbi bazen častne starosti, zgrajen je bil namreč pred stotimi leti. Z njim se v isto zgodbo poda tudi nova letna kuhinja, nekdanja delavnica dedka Dušana, ki jo je Sanja v celoti prenovila sama. To med drugim pomeni tudi, da je kamnite stene na novo obdelala in prelakirala ter obnovila pohištvo. Zdaj pravljična kuhinja sprejema goste ne samo poleti, ampak tudi pozimi.

Kaj pa otroci pravijo na bivanje v taki starinski graščini, nas je še zanimalo za konec. »Se mi zdi, da so se kar dobro ujeli in sprejeli hišo. Večja dva sta tudi pripravljena kaj pomagati … Drugače pa mislim, da je to, ker je Sanja ustvarila tako topel dom, vsem zelo všeč,« pritrjuje Uroš.

Fotografije: Sanja Rauter

Še več slik o stari graščini si lahko ogledate na Instagram profilu Moj sanjski dom.