Koper je bogatejši za novo mestno plažo

Med Semedelsko promenado in Piransko cesto je nastal nov mestni park - atraktivna zgibana krajina, ki občanom in obiskovalcem ponuja novo centralno površino za prostočasne aktivnosti.

0
Mestni park Koper, Enota

Koper, otočno mesto, je bil svojčas s celino povezan z ozkim nasipom ob solinah. Tekom razvoja mesta so se soline počasi zasipavale, na njihovih temeljih pa danes stoji novo, komercialno mestno središče: parkirišča, nakupovalni centri, pisarne in skladišča.

Med Piransko cesto in Semedelsko promenado je ostal večji, nepozidan del, ki ga je mesto namenilo parku. Znotraj heterogene povezave poslovno-storitvenih objektov na območju nekdanjih solin, na stiku starega mestnega jedra in predmestij Semedela, Olmo in Markovec, ter ob vidni infrastrukturi sodobnega pristanišča, je tako nastal nov urbani park, ki osredinja in povezuje razdrobljeno mesto.

Razgibana krajina spodbuja aktivno preživljanje prostega časa

Skladno z napovedmi, da bo morje ob promenadi postajalo vse bolj čisto, so arhitekti iz biroja Enota park zasnovali kot novo mestno plažo, ki poleg morebitnega kopališča predvideva predvsem infrastrukturo za številne dogodke, koncerte in prireditve; razgibano krajino za igro, raziskovanje in sprehajanje; prostor za piknike in športno udejstvovanje.

Osnovni oblikovni elementi so monolitni valoviti urbani elementi, ki znotraj parka ustvarjajo introvertirane programske otoke. Ponekod so višji in predstavljajo zaščito pred pogledi in hrupom okolice, drugod so nižji in omogočajo neoviran stik med programskimi polji. Včasih so tribune za gledalce, poligon za otroke, plezalne stene, zaledje obalnega bara, koncertno prizorišče, otroško igrišče, bralni kotiček in še kaj.

Arhitekti so prostor obogatili s premišljeno mediteransko vegetacijo, ki senči programske sklope in jih ščiti pred vrvežem iz okolice; ter s številnimi motivi vode, ki predpostavljeno mestno plažo potegnejo globoko v zaledje parka ter predvsem otrokom ponujajo prostor igre in eksperimentiranja.

Novi park je torej več kot le nova zelenica: je osrednja urbana in povezovalna površina mesta in hkrati izhodišče za nadaljnje urejanje degradiranega obmorskega prostora naše obale, sploh nove rivere med Koprom in Izolo.

Park je za svojo zasnovo prejel mednarodno nagrado The Plan Award v sekciji krajinske arhitekture.

Arhitektura: Enota

Fotografije: Miran Kambič

Prejšnji članekPohištvo v obliki živali: Slon namesto regala
Naslednji članekNajljubši kotiček doma: podokenske klopi
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *