Konoplja, rastlina iz družine Cannabaceae, je verjetno najbolj znana po svojih psihoaktivnih lastnostih, vendar je njena uporaba v zadnjih letih postala priljubljena tudi na drugih področjih, zlasti v gradbeništvu. Raziskali smo uporabo konoplje v arhitekturi in gradbeništvu ter razloge, zakaj postaja vse bolj priljubljena izbira graditeljev in oblikovalcev.

Večnamenska uporaba konoplje in njenih vlaken

Ta suha, lesnata rastlina je bila dolgo napačno razumljena. Podobno kot marihuana, njen »zlobni dvojček«, spada v vrsto Cannabis sativa. Vendar pa se tu podobnost med njima konča. Medtem ko se marihuana večinoma uporablja v medicinske in rekreativne namene, se konoplja goji zaradi vlaken, semen in hurd ter vsebuje le 0,3 odstotka tetrahidrokannabinola ali THC, ki vas spravi v omamo. Danes je na tržišču najmanj 25.000 izdelkov, vključno z oblačili, živili, plastiko, biogorivi, kozmetiko in prehranskimi dodatki, ki so izdelani iz konoplje.

Z naraščajočo potrebo po naravi prijazni gradnji pa po vsem svetu pridobiva pozornost zaradi uporabe kot alternativa stekleni volni pri gradnji hiš. Konopljine gradbene bloke in predizdelane panele za zunanje stene uvajajo tudi na trg.

Pomembno je omeniti, da se uporaba konoplje in izdelkov, ki vsebujejo konopljo, razlikuje glede na zakonodajo posameznih držav.

Foto: Pexels

Trajnost je ena od glavnih prednosti konoplje v gradbeništvu

Konoplja je zelo odporna rastlina, ki se lahko goji v različnih podnebnih in talnih tipih, saj potrebuje bistveno manj vode v primerjavi z drugimi pridelki. Prav tako absorbira več ogljika iz atmosfere, kot ga odda med svojo proizvodnjo in življenjsko dobo, zato je idealen material za graditelje, ki si prizadevajo zmanjšati svoj ogljični odtis. Konoplja se v gradbeništvu uporablja na več načinov. Najbolj znan je hempcrete.

Glavni vhod v hišo iz konoplje na Mauiju. Vir: American Lime Technology, foto: Travis Rowan, Living Maui Media

Kaj je hempcrete in iz česa je narejen?

Konopljin beton ali hempcrete je biokompozit, izolativen in trajnosten gradbeni material, narejen iz mešanice konopljinih vlaken, lesenega jedra konoplje, ki se imenuje hurd, ter apna in vode. Rezultat je lahka izolacijska snov, ki tehta le okoli osmino teže betona. Tovrstni material ima visoko toplotno zmogljivost, je nestrupen, ima odlično zvočno izolacijo, je odporen proti ognju ter proti različnim škodljivcem in plesni.

Konopljina mešanica se pogosto uporablja kot naravna izolacija med zunanjimi nosilnimi stenami, ki so zgrajene iz lesa, jekla ali betona. Je zrakotesna, a hkrati prepustna za zrak in prožna, vendar pa ni nosilni material. »Ko se mešanica strdi, jo je v notranjosti mogoče dokončati z apnenim ali glinenim ometom, zunaj pa z opeko ali lesom.«

Bloki iz konoplje podjetja Just BioFiber. Sestavljajo se kot kocke Lego. Vir: Arno Keinonen

Zaradi svoje izjemne izolacijske zmogljivosti zmanjšuje tudi potrebo po dodatnih ogrevalnih in ohlajevalnih sistemih, s čimer prihrani na energiji in zmanjša izpust ogljika. Hempcrete ima pričakovano dobo 100 let, zato se zaradi svojih odličnih lastnosti uporablja za gradnjo sten, stropov, tal, streh, lahko pa se konopljina vlakna uporabljajo tudi kot ojačevalni material.

Sprednji del hiše iz konoplje na Mauiju. Vir: American Lime Technology, foto: Travis Rowan, Living Maui Media

Konoplja je naravni, netoksični gradbeni material

V nasprotju s tradicionalnimi gradbenimi materiali, kot sta steklena volna in peneča izolacija, je konoplja naraven material, ki ne vsebuje škodljivih kemikalij ali dražilcev in je idealna izbira za ljudi, ki trpijo za alergijami, astmo ali drugimi dihalnimi težavami. Poleg tega je hempcrete zelo zračen, omogoča prosto kroženje zraka in preprečuje nabiranje vlage, kar lahko privede do rasti plesni in drugih škodljivih organizmov.

Prva moderna hiša iz konoplje v ZDA, zgrajena leta 2010 v Ashevillu, Severna Karolina. Vir: Hemp Technologies

Kakšne so slabosti gradnje s konopljo?

Kot pri vsaki gradnji ima tudi gradnja s konopljo nekaj potencialnih slabosti, kot so visoki stroški gradnje v primerjavi s cenejšimi gradbenimi metodami, razpoložljivost materiala, saj konoplja ni legalizirana v vseh državah, možna dodatna izolacija na lokacijah z ekstremnimi vremenskimi razmerami, čas sušenja materialov, ki se uporabljajo pri gradnji s konopljo, razpolaga načrtov in s tem kreativnost pri sami arhitekturi in morda še kaj.

Kljub tem potencialnim slabostim pa gradnja s konopljo prinaša številne prednosti, vključno z nizko vsebnostjo ogljika, dobro zvočno izolacijo in uravnavanjem vlage.

Foto: Pexels

Zagovorniki uporabe konoplje so optimistični, da bodo njihovi izdelki in oblikovanja na koncu dobro sprejeti. »Če lahko gradimo hiše po nižjih stroških, ki so bolj zdrave, močnejše in bolj trajne kot tiste, zgrajene s sintetičnimi materiali, ni nobenega razloga, da tega ne bi počeli, gre samo za vprašanje časa.«