Kako ste se počutili nazadnje, ko ste stopili v povsem belo sobo? Se vam je zdela prijetna, ali se, nasprotno, njej niste mogli sprostiti? Bela je ena tistih barv, od katere mnogi bežijo, saj se jim zdi preveč sterilna. Po drugi strani pa je bela lahko najbolj osvežujoča v celotnem barvnem spektru. Spominja na čistost, nedolžnost, zaupanje in sofisticiranost. Če beli december želite prenesti tudi v svoj dom, preverite 10 nasvetov za opremljanje in dekoriranje z belo.

Začnite z belo sobo kot nepopisanim listom papirja

Namesto da vas bela ustrahuje, glejte nanjo kot na bel, nepopisan list, na katerega lahko izlijete vso svojo kreativnost. Bela soba je tudi odličen način, da odkrijete, kaj je pravzaprav glavni poudarek prostora. Je to pogled na morje, gozd, gore ali mesto? Bela je najboljše nevtralno ozadje, če želite poudariti razgled ali kakšen drug, izstopajoči element v prostoru.

Uporabite belo v moderni ali tradicionalni kuhinji

Lepota bele je raznolika in se razprostira od ultra kremno bele, ki se odlično kombinira s tradicionalnimi lesenimi kuhinjskimi omaricami, do ultra moderno bele z lakiranim zaključkom, značilnim za moderne kuhinje. Bela v kuhinji enostavno daje občutek čistoče in elegance.

Bela in nerjaveče jeklo sta brezčasna kombinacija

Ste opazili trend kombiniranja nevtralnih barv, kot je bela, z metalnimi? Bela in nerjaveče jeklo, medenina, baker in zlata so kombinacije, ki učinkujejo toplo in vabljivo. Belo lahko povežete z gospodinjskimi aparati iz nerjavečega jekla ali medeninastimi lestenci v dnevni sobi.

Ne bežite od belega oblazinjenja

Morda mislite, da belo oblazinjeno pohištvo težko ohranite čisto in da se na njem umazanija hitreje pozna. To je načeloma res, a če uporabite primerno belo tkanino, ki je pralna, ne bo težko ohranjati čistoče. Na bolj obremenjenih mestih, kot sta kuhinja in dnevna soba, je oblazinjenje lahko z umetnega ali pravega usnja, ki se enostavno obriše.

Naj umetniško delo postane center sredi bele sobe

Ena od največjih prednosti bele je, da lahko do izraza pride vaš okus za notranji dizajn, saj vam ni treba tekmovati z drugimi barvami na stenah, pohištvu ali dekorju. Če imate radi umetnine, kipe ali druge dragocene elemente, ki zahtevajo pozornost, jih postavite pred belo steno, nad bel kamin ali nad belo posteljo. Vsi pogledi bodo nehote ušli nanje.

Izberite pravi odtenek bele

Verjamete ali ne, obstaja na stotine odtenkov bele. Vsaka barva v spektru ima tudi svojo belo različico. Od rozasto in rumeno bele do zeleno in vijoličasto bele. Izberite takšno, da se bo ujemala bodisi z vašim pohištvom in dekoracijskimi elementi; v mislih imejte kuhinjske omarice, tla, delovne površine, ploščice v kopalnici … Zagotovo obstaja perfektna bela tudi za vaš dom.

Različne bele za bolj topel učinek

Če vaši sobi manjka osebnost ali toplina, razmislite o kombiniranju več belih odtenkov: bež bele, sivkasto bele, itd. Uporabite vzorce, teksture in različne materiale v podobnih belih poudarkih, da ustvarite prostor z dušo. To posebej dobro učinkuje v spalnicah. Posteljnina, oblazinjeno vzglavje ali zavese so lahko različnih belih barv, pa vendar skupaj ustvarjajo harmonijo.

Bela za vsestranski interier

Bela je podlaga, na kateri lahko spreminjate dekorativne elemente čez celo leto. Jeseni dodajate dekoracije toplih, rustikalnih barv (rdeča, rumena, oranžna), pomladi vnesete svežino z zelenimi dodatki in pastelnimi barvami, poleti pa modrino. Menjajte preproge, okrasne blazine, zavese, posteljnino, šopke rož … in tako ustvarjajte dom po navdihu letnega časa.

Dobrodošla v kopalnici

Bela v kopalnici učinkuje zelo kozmopolitsko in še zdaleč ni zastarela. Včasih so se res dobile samo enolične bele ploščice, a ponudba je dandanes tako pestra, da se boste težko odločili, katere bele ploščice so vam bolj všeč. Z drugimi barvnimi dodatki, kot so črne pipe ali pisane brisače, lahko belino nekoliko razbijete in razgibate.

Kot radirka

V interierju lahko bela deluje kot nekakšna radirka. Bodisi, da ima vaš dom kakšno arhitekturno pomanjkljivost, krive stene ali razgaljene cevi – bela je kamuflaža za oči. Preobrazite dom z uporabo bele in ugotovili boste, da je veliko lepši kot ste si mislili!

Fotografije: Pinterest