Zadnja leta je bilo veliko poudarka na minimalizmu in le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo smernice začele narekovati kaj drugega. In poglejte, že je tu maksimalizem. Pri njem gre za odklanjanje belih sten, minimalnih dekoracij in umirjene barvne palete. Glavni moto je »več je več«, kar pomeni, da v prostor lahko postavite eklektično pohištvo, se obdate v mavrico različnih barv, na police pa razstavite vse svoje dragocene fotografije in priznanja od vrtčevskega plavalnega tečaja naprej. Teksture so bogate, stili se lahko mešajo, pretiravanje je zaželeno.

Za minimalizem je značilno, da se znebimo odvečnih predmetov in kosov pohištva ter uporabljamo samo tiste, brez katerih res ne moremo. Maksimalizem pa slavi barve, oblike, tone in teksture.

Kaj je maksimalizem?

Zmotno je prepričanje, da maksimalizem spodbuja k kopičenju predmetov in prekomernemu polnjenju prostorov. Njegovo idejo pretiravanja je treba razumeti v smislu, da teži k ponavljanju različnih vzorcev, intenzivnim barvam, zapletenim grafičnim detajlom in lastništvu unikatnih predmetov. Maksimalizem je glasen slog, ki slavi uporabo prostora na najdrznejši možni način.

Čeprav se na prvi pogled zdi, da se maksimalizem ne ujema s praktičnostjo, je v kuhinjo še vedno smiselno vnesti duh tega sloga. Od vznemirljivega porcelana do dramatičnih luči – včasih že malenkosti naredijo veliko razlike. Ustvarite bogat, večplastni in očarljiv prostor, ki pa je vseeno v ravnovesju z uporabnostjo.

Elementi maksimalizma

Maksimalizem je veliko boj zapleten in oseben od minimalizma. Odraža kompleksno osebnost lastnika in omogoča, da se skozi prostor razlijejo njegove osebne želje, izkušnje, hotenja in predstave o lepem. Glavne karakteristike, preko katerih lahko identificiramo maksimalizem v prostoru, so:

  • Večplastnost
  • Ponavljajoči se vzorci in potiski, na primer cvetlični, živalski, abstraktni …
  • Bogate, intenzivne barve
  • Unikatni kosi pohištva
  • Mešanje različnih tekstur in barv
  • Kopičenje določenih predmetov, denimo knjig, umetnin …
  • Mešanje stilov, ki so največkrat klasični, eklektični in boho
Ko gre za maksimalistično predsobo, bodite drzni in poskusite z bolj »divjo« notranjo opremo. Ključne elemente razporedite domiselno in igrivo, ne pozabite, da vsak kos pripoveduje svojo zgodbo.

Kako vključiti maksimalizem v svoj dom?

Najboljši način za posvojitev »več je več« trenda je ta, da začnete počasi. Morda z s knjigami, blazinami, rastlinami, postavitvijo sentimentalnih kosov dekorja … Ves čas imejte v mislih, da je lahko maksimalizem hitro videti kaotičen, čemur se poskusite izogniti. Nekateri notranji oblikovalci menijo, da so živalski potiski (leopardji, kačji) odlična nevtralna osnova za maksimalističen prostor. Barve in mešanje teh vzorcev ustvari v sobi občutek, ki ni preveč neprijeten ali zasičen, vseeno pa maksimalno bogat, spektakularen in šik.  

Fotografije: Pinterest