Arhitekti iz biroja od-do arhitektura so k interierju družinske hiše pristopili, še preden se je začela gradnja. Predhodno pripravljeni projekt so prilagodili željam naročnikov, hkrati s funkcionalnostjo pa poskrbeli tudi za eleganten ambient, v katerem taktilne obloge prepletajo z vzorci iz narave.

Masivna lesena hiša je zasnovana kot dvonadstropni objekt z dvokapno streho. Njena konstrukcija je narejena s tehnologijo križno lepljenih plošč, ki omogočajo izredno hitro gradnjo, saj so vsi deli vnaprej pripravljeni v tovarni. Že v času gradnje pa sta lastnika k sodelovanju povabila tudi arhitekte, saj sta vedela, da bo potrebnih nekaj tlorisnih prilagoditev.

»Lesene hiše imajo določene specifičnosti, ki jih lahko razdelimo na dva sklopa. Prvi je bolj ambientalen, drugi pa bolj tehnični. V sklopu lesene hiše imamo možnost razkriti določene stene, se pravi pripeljati lesen ambient v hišo. V tem projektu sicer zaradi investitorjevih želja do tega ni prišlo. Smo pa še vedno želeli les umestiti v interier v sklopu pohištva. Drugi aspekt je pa ta, da se morajo pri lesu vse stvari predvideti vnaprej. Projektiranje je zelo natančno, zelo natančna je sama zasnova. Zelo pomembno je tudi to, da moramo malo bolj paziti, kako so postavljene inštalacije, ker dodajamo na to osnovno konstrukcijo tudi obloge,« povedo arhitekti.

V pritličju večino tlorisa zavzema velik osrednji bivalni prostor. V njegovem ozadju stoji bela kuhinja, ki v ravnini kuhinjskega niza skriva tudi prehod v priročno shrambo. Na prvi pogled ga sploh ne opazimo. Poudarek pa kuhinji dajejo centralno postavljene viseče omarice z rezkanimi ličnicami, ki s kamnitim ozadjem ustvarjajo uravnotežen kontrast, ki ga še podpira topla svetloba LED-trakov.

Kamen se ponovi še na klopi ob kaminu. »Kamin je eden od osrednjih elementov prostora,« povedo arhitekti. »Spodnji, predimenzioniran del je obdan z enako kamnito oblogo kot kuhinjsko hrbtišče in je izveden kot klop ob ognju. Zgornji del, ki zakriva tuljavo, pa je izdelan iz narebrene sive obloge iz mediapana.«

Dnevna soba je opremljena z elegantno, dvodelno TV-omarico v lesu, ki prostor razgiba s strukturo letnic. Spet se pojavita narebren detajl na eni in topla svetloba na drugi strani. To minimalistično barvno in materialno paleto pa dopolnjujejo barvni detajli v kosovni opremi.

Največ tlorisnih sprememb so projektanti predpostavili v reorganizaciji nadstropja. »Z reorganizacijo smo dosegli novo zasnovo tako imenovane en-suite spalnice, ki ima spalni prostor povezan z garderobo in razkošno kopalnico. Slednja je zasnovana kot del spalnice in ne kot ločen prostor,« razlagajo ta enkraten premislek naših navad bivanja, kjer so tuš od spalnice ločili le s predelno steno.

Kopalnica je zasnovana kot umirjen ambient. Talna in stenska obloga sta poenoteni. Vsi shranjevalni elementi so leseni, kot poudarek ob oknu pa izstopa velika, prostostoječa kopalna kad. Da bi vseeno zagotovili nekaj intime, so stranišče skrili za predelno steno.

V nadstropju so na novo umestili tudi ločen prostor pralnice in dodatno kopalnico na koncu hodnika poleg otroških sob.

V tem projektu izstopajo kompozicije opreme ‒ nikoli simetrične, a vedno hierarhično urejene; kompozicije, v katerih horizontalne linije podpirajo vertikale in gladke površine ustvarjajo podlago za teksturo. Predvsem pa izstopajo tudi vse prednosti lesenega srca hiše, ki omogoča res kakovostno bivanje in manjši vpliv na okolje.

»Gradbeništvo povzroči približno 40 % izpustov CO2 na svetu, tako da moramo tudi arhitekti oziroma vsi, ki gradimo hiše, promovirati nove načine gradnje, ki so bolj trajnostni, in les je gotovo eden izmed odgovorov. Vzor lesene gradnje se vedno pogosteje pojavlja tudi v javnih objektih,« sklenejo arhitekti.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Več >>>  www.uporabimo-les.si

Sponzorirana vsebina

Fotografije: Ana Skobe