Ni res, da les v kopalnici nima kaj početi. Daleč od tega. Prav s pravilno obdelanim lesom lahko v kopalniški prostor vnesemo lepo mero prestiža, med praviloma keramične površine pa kanček topline. Lesene kopalniške kadi so prava poslastica v svetu interierja, a tudi v Sloveniji obstaja mojster, ki ga ni strah tovrstnih izzivov. Jure Lipar je mladenič, ki mu je bila ljubezen do lesa praktično položena v zibelko.

Jure je inženir lesarstva, ki se mu ljubezen do lesa pretaka po krvi. Zaposlen je namreč v družinskem podjetju, ki se že 50 let ukvarja z izdelavo pohištva iz masivnega lesa. Jure pa je že tretja generacija v družini, ki se je odločila, da zaviha rokave in se odzove klicu lesa. Z lesarsko obrtjo je namreč začel že njegov stari ata, ki kljub svoji starosti halje do danes še ni odložil. Prav z njegovo pomočjo je Jure tudi izdelal svoj prvi leseni izdelek, pručko za igranje kitare.

»Najbolj pri lesu mi je všeč, da je unikaten. V prostor vedno vnese toplino, in če je naravno zaščiten, oddaja tudi prijeten vonj. Poleg tega pa je njegova uporaba skoraj neskončna. Sam v oblikovanju in uporabi lesa skoraj ne vidim omejitev, samo različne pristope,« pojasni mladenič.

Njegova filozofija je razvidna tudi v izdelkih, ki se jih brez zadržkov loti. Marsikdo bi si namreč ob izzivu, ki jih prinaša izdelava lesene kopalniške kadi, premislil, a ne Jure. Želja po njeni izdelavi je v njegovi glavi tlela kar nekaj časa. A ker ni imel ne naročnika ne prostora, je pri tem za nekaj let tudi ostalo. Ob selitvi v nov dom pa je bil odločen, da lesena kad ne sme manjkati. »Sem človek, ki ima rad izzive, in brez njih mi nekaj manjka,« pove, upravičeno ponosen.

Na splošno velja, da les in voda ne spadata skupaj, a Jure se s tem ne strinja najbolj. Dokazal je, da ni nujno tako. Kot pojasni, brez primerne zasnove in površinske obdelave izdelek ne bi bil trajen, s primernim pristopom in znanjem ter lepili in laki pa lahko les dobro funkcionira tudi v kopalnici.

Za izdelavo lesene kadi je uporabil les, ki mu je še posebej pri srcu – ameriški oreh. Všeč sta mu njegova tekstura in barva, pa rezultatu sodeč pa je izbral prav. Meja obdelave lesa je, kot je prepričan Jure, le nebo: »Težko govorim o omejitvah, ker se s primernim pristopom lahko naredi skoraj karkoli.«

S takšno mentaliteto in vrsto znanja ter izkušenj, kot jih ima mladenič, bo prihodnost njegove znamke še kako svetla. Kot pojasni, je sicer osredotočen na delo v domačem podjetju, kjer se ukvarjajo s serijsko izdelavo masivnega pohištva. Sem pa tja pa rad naredi tudi kak izdelek za dušo. Zase. »Trenutno sta narejeni dve leseni kadi, a mislim, da nista zadnji,« je jasen Jure in prepričani smo, da ima prav.