Različne kulture - različne definicije doma. Vseeno je 'dom' - ne glede na to, če gre za inuitski iglu, afriško kolibo ali pa mediteransko vilo - v svojem bistvu vedno prostor druženja, priprave hrane in počitka. To nam dokazuje tudi program 'This is Home', integriran v aplikacijo Google Earth.

Ko ste se prvič srečali z Google Earthom (že pred 16 leti!), ste najbrž najprej locirali svojo ulico, potem pa se podali na virtualni potep po zemljevidu in si pobližje ogledali peščene širjave Sahare, ledene ploskve Antarktike in poskušali najti lemurje na Madagaskarju… Približani zemljevidi so se zdeli kot najpopolnejši način za raziskovanje našega planeta.

Nato je Google v aplikacijo integriral še nekaj zanimivih dodatkov – nekatere kraje si zdaj lahko ogledamo v 3D tehnologiji, rast večjih mest lahko raziskujemo skozi zgodovinske plasti, virtualno se lahko sprehajamo po ulicah s pomočjo vmesnika Street View, v sodelovanju z NASO, BBC Earthom in inštitutom Jane Goodall pa lahko v aplikaciji brskamo po fotografijah in prebiramo zanimiva dejstva o manj znanih lokacijah.

Globalni pogled na lokalno arhitekturo

Google pa se je odločil, da je čas, da iz ulice vstopimo še v notranjost. Na kar 22 lokacij po celem svetu je poslal svoje ekipe, ki se s 360° kamerami vstopile v tradicionalne domove. Serija, ki se imenuje This is Home (To je dom), vas povabi v hišico na drevesu, kolibo iz blata, puščavske šotore, pa tudi v tradicionalne evropske, azijske in ameriške domove.

Hkrati z virtualnim sprehodom nam postreže z opisom predstavljene družine, njihovega doma in vsakdana ter nas seznani z lokalno problematiko in nam tako – iz udobja naslanjača – širi naša obzorja.

Hitro na pot! Obiščite Google Earth, This is Home.