Vročina, suša in tudi naša poletna odsotnost poskrbijo, da je vrt na začetku septembra videti precej klavrno. Če želimo uživati v čudovitih jesenskih prizorih na vrtu, moramo našim rastlinam te dni posvetiti nekaj več pozornosti.

Skrb za zelenico: zelenico najprej prezračite, nato pa travo dosejte. Z zračenjem boste odstranili vse odmrle bilke in omogočili vodi, da prodre globlje v zbito prst, s tem pa boste ustvarili boljše pogoje za uspešno prezimovanje trave.

Posadite: jeseni sadimo vrtnice, drevesa in čebulnice – sploh slednje bodo poskrbele, da bo vaš vrt že zgodaj spomladi razigrano barvit. Na zelenjavni vrt pa sejemo motovilec, zimsko solato, špinačo, blitvo, rukolo …  

Preprečite vrtno plesen: v mokri jeseni se na vrtu pogosto pojavijo težave z vrtno plesnijo. Proti njej se lahko borite s pripravkom iz njivske preslice: sto gramov preslice eno uro kuhajte v litru vode, nato pa čaj pustite počivati 12 ur. Z razredčenim pripravkom poškropite rastline. 

Razmnožite: grmovnice jeseni razmnožimo s potaknjenci. Odrežemo 10-15 cm olesenelega stebla, odstranimo spodnje liste in potaknjence posadimo v lončke. Tiste, ki se bodo prijeli, spomladi preselimo na vrt.

Pognojite trajnice: septembra rastline obilno pognojimo, da bodo lažje prezimile. Izberemo gnojila, bogata s kalijem.

Skrb za sobne rastline: če so se vaše lončnice poleti vidno izsušile, storite naslednje: odstranite zgornjo plast zemljine, rastlino nežno potegnite iz lončka in pri tem pazite, da ne poškodujete korenin. Za deset minut jo postavite v posodo z mlačno vodo. Rastlino nato vrnite v lonček in zasujte s svežo prstjo.

Presadite: če katera od vaših rastlin potrebuje presajanje (korenine ji že gledajo iz luknjic lončka), to storite še pred zimo. Pred presajanjem odstranite suho listje in rastlino oblikujte z rezom starejših, olesenelih vej.

Razmnožite sobne rastline s potaknjenci fikusov, potosov in šefler. Odrežite vejo in jo postavite v vodo. Ko požene korenine, jo posadite v lonček.

Fotografije: Pixabay