Najbolj presenetljiv trend letošnjega leta je gotovo moderna gotika. Če pomislite na Bradavičarko Harryja Potterja, Addamsove in noč čarovnic, vam bo hitro jasno, da je ta trend tesno povezan s temačnimi barvami, starinskimi dodatki in razkošnimi materiali, ki se zdijo daleč od tega, da bi bili primerni za vsakdanjo rabo. A če gotski slog malce prilagodimo, zlahka ustvarimo tople prostore, ki so vse prej kot dolgočasni.

Gotika je bil prevladujoči arhitekturni slog v Evropi med 12. in 16. stoletjem. Uporabljala se je predvsem pri gradnji gradov, katedral, palač in mestnih hiš, zanjo pa so značilni koničasti loki, rebrasti oboki, velika vitražna okna, rozete, kamnita vrata in bogato okrašene fasade. V 19. stoletju so gotiko spet začeli oživljati, kar poznamo pod imenom neogotika, zdaj pa se je pojavila moderna gotika, ki pa se bolj kot na način gradnje nanaša na notranje oblikovanje.

Moderna gotika poudarja nenavadno in nepričakovano, zajema pa tako vintage kot nove dodatke. Naj vas ne preseneti, če v sodobnem gotsko opremljenem prostoru najdete neonske sveče v obliki lobanje, starinska razpela, bogate tapete, lanterne in tipično zašiljena gotska ogledala. Kajti glavno pravilo je, da moderen gotski slog nikakor ne sme biti dolgočasen!

Izberite prostor: če vam je všeč gotski slog, še ne pomeni, da boste svoj dom spremenili v katedralo. Dovolj je že, da malo gotskega navdiha vnesete v en prostor. Izberite takšnega z višjim stropom in ga posodobite z gotskimi dodatki.

Odločite se za temnejše barve: ne prebarvajte sten samo s črno ali sivo barvo, izberete lahko tudi temno vijoličasto, smaragdno zeleno, bordo, bogato rdečo ali safirno. Celo rjava bo ustvarila topel gotski vtis.

Vir: Covet House

Zaživite kot Marija Antoinetta: pri modernem gotskem slogu ne gre brez luksuznih tkanin, kot sta žamet ali semiš. Poiščite tudi kakšno starinarnico in kupite starejši kos gotskega pohištva, ki ga lahko pretapicirate, na okna pa obesite težke draperije ali lahke prosojne zavese, ki se gubajo na tleh.

Lesena toplina: les daje gotski notranjosti tisti pravi videz in toplino. Masivna kredenca ali jedilna miza sta dobri izbiri, tudi razkriti lesni tramovi lahko delujejo zelo gotsko, če jih pobarvate v temnejše odtenke.

Okrasite stene: gotska notranjost zahteva vzorčaste tapete, lesene obloge, pa tudi številne slike. Od tapet so idealne damastne ali tiste s cvetličnimi motivi.

Vir: Desser & Co

Pomembne so podrobnosti: razmišljajte kot maksimalist in stilizirajte sobo z različnimi detajli, kot so resice, zlati ali medeninasti elementi, lovske trofeje, stare knjige v usnju in druge zanimivosti. Seveda bodo tudi vsi črni dodatki (vaze, skulpture) poosebljali gotsko vzdušje.

Naj bo osvetljeno: gotska estetika je povezana z mehko, toplo in nedirektno osvetlitvijo. LED-trakovi in moderne vgradne luči niso primerne; boljši so vintage lestenci, talne luči, namizne svetilke z zanimivimi senčniki ter svetila iz kovanega železa.

Dodajte umetnost: popestrite prostor s tapiserijami in portreti v viktorijanskem slogu v pozlačenih okvirjih ali pa poiščite temne in zamišljene sodobne slike. Za še bolj razkošno vzdušje obesite umetnine od stropa do tal – v salonskem slogu.

Mehke preproge: lesena ali kamnita tla ogrejte z mehkimi talnimi oblogami. Izberite dramatično potiskano preprogo ali tradicionalno perzijsko preprogo, ki bo dopolnila vintage pohištvo. Tudi preproga iz umetnih materialov lahko vzbudi srednjeveško vzdušje, hkrati pa vam bo pod nogami udobno.

Romantičen zaključek: v svoj moderen gotski prostor vnesite elemente zunanjega prostora, na primer sveže rezane rdeče vrtnice in veje zelenja. Tako bo vaš moderni gotski dom začinjen še s kančkom romantike.